Managed hosting door True

'Verschuiving krachtvelden Nederlandse BI-markt'

 

De aangekondigde overname van Business Objects door SAP zal een aardige verschuiving van de krachtvelden binnen de Nederlandse business intelligence-markt tot gevolg hebben.

Business Objects heeft medio 2007 een marktpenetratie in Nederland van 35,7 procent. Wanneer de klantenbestanden van Business Objects en SAP puur op gebied van business intelligence op elkaar worden gelegd, dan is de nieuwe marktpenetratie 42,8 procent. Dit blijkt uit het op 8 oktober gepubliceerde speciale Strategic Market Report "The Impact of the Business Objects take-over (Benelux)" van MarketCap.

Business Objects kende een geducht concurrent in Cognos, maar na de overname komt Cognos ineens op een aardige afstand te staan tot de nieuwe marktleider. Wel zal Cognos veruit de belangrijkste concurrent van het nieuwe SAP/BO worden. Oracle heeft met de overname van Hyperion medio 2007 een totale marktpenetratie verkregen van circa 7 procent. Omdat SAP en Business Objects praktisch geen overlap kennen in de BI-klantenbase, is de impact van deze overname binnen de Nederlandse markt aanzienlijk. Binnen de sectoren ICT & utilities en de bouw zal de totale marktpenetratie van de nieuwe organisatie zelfs boven de 60 procent uitkomen. De Nederlandse business intelligence-markt komt met deze overname zeer stevig in handen van SAP.

De overname van één van de grote BI-spelers zoals Business Objects wordt eigenlijk al sinds medio 2005 verwacht. Hyperion wilde een overname overleven c.q. voorkomen door Information Builders over te nemen. Oracle was echter sneller en haalde deze vooraanstaande BI-speler aan boord. Hoewel SAP in het verleden niet snel tot grote overnames bereid was, is de overname van Business Objects wel een zeer logische volgende stap in de groei naar allround leverancier op gebied van business critical applications. SAP heeft hierdoor in één keer de markt van business intelligence stevig in handen, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. De overname van Hyperion door Oracle heeft daarentegen juist minder effect gehad op de BI-positie van Oracle in Europa, omdat Hyperion daar duidelijk minder sterk aanwezig is.

SAP heeft met de overname van Business Objects binnen Europa in ieder geval op praktisch alle vlakken van business critical applications een leidende positie ingenomen. Op gebeid van finance, erp, crm en vertical applications was dat ook al het geval. Er rest nog een versterking van de positie van SAP op gebied van hrm-applicaties en en de mkb-markt. Tenslotte kan SAP zich nog nadrukkelijker profileren binnen de markt van service oriented architecture. Hoewel SAP daar een prima oplossing aanbiedt, is de perceptie van de gemiddelde it-manager duidelijk anders.     

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2162639). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.