René Seeder verruilde ruim een jaar geleden zijn positie als algemeen directeur Capgemini Outsourcing Benelux voor een eigen adviesbureau.
Sinds november 2005 is hij een van de vijf partners van Seeder De Boer, een bureau met inmiddels reeds twaalf medewerkers. "Oud-collega's vinden het moedig om van een gespreid bedje in iets nieuws te stappen. Voor mij was het een natuurlijke keuze."
Het logische moment om dit te doen, noemt Seeder het. Zowel privé als zakelijk was de tijd rijp. "Mijn zonen die nog bij mij thuis woonden, gingen uit huis. Ik werd vijftig jaar. Het is maar een getal, maar het gaf mij het gevoel: als ik iets wil, moet ik het nu doen. Het bureau waarvoor ik al sinds 1986 werkte, toen heette het nog Moret & Limperg, was in de loop van de jaren veranderd van een maatschap in een beursgenoteerde onderneming. Op enig moment is het omgedoopt tot Moret Ernst & Young. Eind jaren negentig is de naam 'Moret' erafgegaan omdat er internationaal een uniforme naam moest komen. In 2000 werd Ernst & Young Consulting verkocht aan Capgemini. Van consultant was ik uiteindelijk bestuurder geworden. Ik wilde terug naar mijn eigen vak, en meer zelf de koers uitzetten, zoals ik dat gedaan had in de tijd dat we nog een maatschap waren. In een bedrijfsstructuur moet je maandelijks verantwoording afleggen aan bazen. Veranderingen gaan heel traag."
"Mijn collega Pieter de Boer, die ik al twintig jaar ken, bleek met dezelfde plannen rond te lopen. Toch heb ik de knoop niet direct doorgehakt. Nadat ik begin 2005 wegging bij Capgemini heb ik eerst een pauze van een half jaar ingelast. In die periode heb ik gepraat met relaties en oud-klanten. Die zagen het helemaal zitten als ik voor mijzelf zou beginnen. Ook headhunters vonden het een slim idee. Ik dacht: ik ga er nog één keer voor."
Start
Eind 2005 jaar startten ze, de eerste maanden gewoon vanuit huis. Inmiddels zitten ze in een kantoor. Het begin was spannend. Niet zozeer omdat de rol van ondernemer nieuw is. "Bij een grote maatschap acteer je ook als ondernemer, maar ik was voor het eerst weer zelf als consultant actief in plaats van te acteren als verantwoordelijk partner of bestuurder. Dan is het belangrijk hoe de eerste klus verloopt. Dat ging goed. We hebben de economie mee, maar ik heb het gevoel dat we het in het andere geval ook wel zouden redden."
Seeder omschrijft zijn onderneming als een Hollands georiënteerd organisatieadviesbureau. "We zitten vaak bij grote klanten. We kijken als architecten naar technologie en processen. Op dit moment begeleid ik bijvoorbeeld een reorganisatie binnen de ANWB. Je adviseert de hoofddirectie. Waarom kloppen grote bedrijven bij ons aan? Ze zijn een beetje moe van die grote internationale krachtpatsers. Die hebben vaak een heel methodische aanpak die ze bij iedere klant op dezelfde manier toepassen. Ze hebben de drang om veel mensen weg te zetten. Ze zijn duur; reken op vijfduizend euro per dag voor een accountant. Aan dat soort tarieven komen wij niet."
Vrijheid
Seeder voelt zich als een vis in het water in zijn nieuwe rol. "Het geeft een enorme vrijheid. Je bent bijvoorbeeld vrijer in je tijd. Als ik om drie uur klaar ben bij een klant, ga ik naar huis. In een grote organisatie zit je in dat opzicht meer ingesnoerd. Je hebt ook de ruimte om richting te geven aan het bedrijf. Knopen hak je door met de andere partners. Je stelt zelf de arbeidsvoorwaarden vast. Als we iemand aannemen en hem willen bedienen met een goede lease-auto, hoef ik niet eerst de strijd aan te binden met een hiërarchie om dat geregeld te krijgen. We zijn een kleine organisatie, twaalf man in totaal. Het is niet moeilijk een eigen cultuur neer te zetten. Dat zijn we zelf."
Hij geniet van de schaal waarop ze opereren, maar er is wel de ambitie om te groeien. De organisatie moet aan het eind van het jaar vier partners en zes medewerkers tellen. Op termijn moet het een middelgroot bureau met veertig medewerkers zijn, met een verdeling van één partner per zes medewerkers. Bang dat hij in het vaarwater van zijn oude werkgever komt, is Seeder niet. "Ik heb netjes afgesproken dat ik bij een aantal oud-klanten tijdelijk niet kom. Het is een relatiebeding, geen concurrentiebeding. In de praktijk geeft dat geen problemen. Als ik twijfel, bel ik mijn oud-collega's. De verhoudingen zijn niet verstoord."
Peter Steeman
Lees ook