Managed hosting door True

SOA-software meest gebaat bij quadcore

 

Zakelijke applicaties hebben veel baat bij dualcore of quadcore x86-cpu's die Intel en AMD op de markt (zullen) brengen. Hoe groot de snelheidswinst is, wisselt sterk per leverancier en per applicatie.

Uit benchmarks van SAP en HP blijkt dat een implementatie van mySAP ERP 2005 op een quadcore Xeon in een HP ProLiant-server bijna tweemaal sneller draait dan op een dualcore. De uitslag is 9230 saps (SAP application performance standard) tegen rond de vijfduizend saps. Concurrent Oracle heeft nog geen testresultaten met quadcore beschikbaar. Volgens solutions architect Dick Vesters van Oracle geeft een dualcore x86-chip "20 tot 25 procent meer rekenkracht" aan standaard TCP/IP-transacties dan een vergelijkbare singlecore.

Tussenlaag
SAP heeft bij het benutten van de extra rekenkracht van multicores veel gemak van de ‘virtualisatielaag' die het bedrijf heeft aangebracht tussen de fysieke hardware en de SAP-applicatie. "Over die osdb-onafhankelijke laag (operation system database), die voor de vertaalslag naar de hardware zorgt, beschikken we al sinds 1992, bij de eerste versie van onze client-server technologie", zegt Robert Duivenvoorden, Netweaver solution architect bij SAP.
"Daarmee kunnen we alles aan wat uit de hardware en het besturingssysteem komt." SAP laat zijn applicaties benchmarken en certificeren door hardwarepartners als HP, IBM, Dell en Sun Microsystems.
Vesters van Oracle wijst er op dat veel software niet ingrijpend hoeft te worden aangepast aan multicore-cpu's. "Dat is anders dan bij applicaties voor de Itanium, die apart gecompileerd moeten worden." De softwareprocessen moeten wel uiteengerafeld worden om ze parallel te kunnen uitvoeren. "Bij een database is dat vaak al het geval. If-then-else-branches kunnen dan vooraf doorgerekend worden en klaargezet tot de variabele binnenkomt."

Componenten
In C geschreven Oracle-applicaties zijn sinds een jaar of vier "multitasking, multiuser runtime versies", aldus Vesters. In Java geschreven applicaties zijn volgens Vesters echter veel beter opgesplitst in componenten en dus bijzonder geschikt voor multicore. "De soa-architectuur is bij uitstek geschikt voor ‘parallel processing'. Eenvoudige parallelle processen zijn veel makkelijker en sneller af te handelen op een quadcore cpu dan op een singlecore."
Niet alleen serverapplicaties hebben echter baat bij de snelheidswinst van de multicore chiptechnologie. Die winst geldt ook voor applicaties voor het bewerken van stilstaand en bewegend beeld, die draaien op één enkel werkstation. Adobe Systems meldt op zijn Adobe Blogs dat zijn Photoshop "optimaliseringen bevat voor multi-processor machines (waaronder multi-core systemen)." Bewerkingen op één beeldpixel (shadow en highlight en de meeste filters) blijken het best schaalbaar te zijn. Adobe wijst echter op de beperkingen die het gevolg zijn van de bandbreedte van het geheugen.

Auteur: Rene Rippen

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1903164). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.