Managed hosting door True

Rampjaar leidt bij Psion tot recordverlies

 

HAARLEM - De Britse draadloze-computergroep Psion heeft het rampzaligste jaar uit zijn 21-jarig bestaan achter de rug en leed daardoor een recordverlies.

Psion, dat zich vorig jaar terugtrok uit de markt van de handcomputers, noteerde over 2001 een verlies voor belastingen van 149,5 miljoen pond (240,7 miljoen euro), waar het een jaar eerder nog een verlies van slechts 8,1 miljoen pond (13 miljoen euro) boekte. De omzet daalde in 2001 met 17,6 procent tot 181,1 miljoen pond (291,6 miljoen euro).   Volgens Psion is het verlies voor een groot deel te wijten aan de herstructureringskosten van 37,9 miljoen pond (61 miljoen euro) en een afschrijving van 65 miljoen pond (104,6 miljoen euro) van de goodwill van Teklogix, het Canadese bedrijf dat Psion bijna twee jaar geleden overnam.   Behalve de jaarcijfers maakte Psion ook bekend dat de voormalige ceo van Teklogix, Ian McElroy, aan het hoofd komt te staan van Symbian, de mobiele-software joint-venture waarvan Psion de grootste aandeelhouder is. Symbian moet de komende jaren de kurk worden waar Psion op drijft. Momenteel is dat nog Teklogix, dat draadloze systemen produceert voor bedrijven die hun voorraadbeheer doen met draadloze ’handterminals’.   Het Symbian OS, dat geldt als het vlaggenschip van het bedrijf, wordt door veel producenten van mobiele telefoons gekozen als het besturingssysteem voor de 2,5g- en 3g-mobieltjes, die de komende jaren de markt moeten gaan veroveren. Momenteel zegt Symbian op het punt te staan een licentie-overeenkomst te tekenen met het Koreaanse Samsung, ’s werelds op-twee-na-grootste producent van mobiele telefoons. De aandeelhouders van Symbian zijn behalve Psion (28,1 procent): Sony Ericsson (21 procent), Motorola (21 procent), Nokia (21 procent) en Matsushita/Panasonic (8,9 procent).   Jeroen Bezem  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/11796). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.