Managed hosting door True

'Sjoemel-software ontdekt bij failliete crypto-beurs FTX'

Reuters: Geheime code-aanpassing maakte massale fraude mogelijk

 

Een verborgen foefje in de software maakte de grootscheepse fraude en oplichting mogelijk waarvan de volledig in elkaar gestorte crypto-beurs FTX wordt beschuldigd. Dat beweert persbureau Reuters na bestudering van de ‘codebase.

In het diepste geheim zou FTX’s hoofd-ontwikkelaar Nishad Singh wijzigingen in de code aan van het handelsplatform voor crypto-munten hebben aangebracht. Die aanpassing zorgde ervoor dat FTX-oprichter Sam Bankman-Fried ongelimiteerd geld van klanten kon wegsluizen om daar zelf investeringen mee te doen, aldus Reuters.  

Het persagentschap concludeert dat na bestudering van de ‘codebase’. Het persbureau wist samen met drie personen die weten hoe de crypto-beurs werkt, de hand te leggen op niet eerder gerapporteerde documenten. Daaruit blijkt dat al twee jaar geleden de basis is gelegd voor de ondergang van het crypto-platform. Onlangs beweerde de gevallen FTX-topman Bankman-Fried nog dat het tekort van 8 miljard dollar bij de crypto-beurs was ontstaan door een ‘verkeerde inschatting’. De 30-jarige ex-multimiljardair, afgestudeerd aan de topuniversiteit MIT, beriep zich op een gebrek aan wiskundig inzicht.

Maar naspeuringen van Reuters geven een heel ander beeld. Al medio 2020 paste Nishad Singh de software aan ten gunste van Alameda Research, een hedge fonds dat nauw met FTX is verbonden en eveneens eigendom is van Bankman-Fried. Deze wijziging stelde Alameda vrij van een functie die automatisch activa van Alameda zou hebben verkocht als te veel geleend geld werd verloren.

Tweak in code

In een commentaar bij de code waarin de wijziging wordt uitgelegd, benadrukte Singh dat FTX de posities van Alameda nooit mag verkopen. ‘Wees extra voorzichtig om niet te liquideren,’ schreef hij. Alleen Singh, FTX-topman Bankman-Fried en een paar andere topfunctionarissen van FTX wisten van de vrijstelling in de code, volgens drie voormalige leidinggevenden die over de kwestie waren ingelicht.

Dankzij de vrijstelling kon Alameda geld blijven lenen van de FTX-beurs, ongeacht de waarde van het onderpand waarmee die leningen werden gedekt. Die tweak in de code heeft de aandacht van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, die Bankman-Fried gisteren beschuldigde van fraude. De SEC zei dat de aanpassing betekende dat Alameda een ‘vrijwel onbeperkte kredietlijn’ had. Bovendien kwamen de miljarden dollars die FTX de afgelopen twee jaar in het geheim aan Alameda leende niet uit zijn eigen reserves, maar waren vooral deposito's van andere FTX-klanten, aldus de SEC.

De SEC en een woordvoerder van Bankman-Fried weigerden commentaar te geven op dit verhaal. Singh reageerde niet op verschillende verzoeken om commentaar. BaFin, de Duitse toezichthouder op de financiële markten, roept op tot wereldwijde regulering van de crypto-industrie. Volgens topman Mark Branson werkt zelfregulering niet. Fraude en witwaspraktijken moeten worden tegengegaan. Consumenten moeten worden beschermd, terwijl ook de financiële stabiliteit in het geding is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7447363). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.