Managed hosting door True

EU laat prototype van e-wallet maken

 

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven tot de ontwikkeling van een prototype van een digitale portefeuille. Het is de bedoeling dat zo’n wallet, die iemands digitale identiteit bevat, overal in de EU bruikbaar wordt.

Aan de Zweedse it-dienstverlener Scytáles en branchegenoot Netcompany-Intrasoft uit Luxemburg (onderdeel van het Deense Netcompany) de taak een prototype en twee volgende releases te bouwen. Beide ondernemingen ontwikkelen een voorbeeld van een Europese digitale identiteitsportefeuille. Ze zorgen voor ondersteunende software voor het ecosysteem ervan en helpen de lidstaten straks met de implementatie. De EU-lidstaten en andere betrokkenen kunnen op deze wallet voortborduren. De aanbesteding heeft een contractwaarde van circa 26 miljoen euro. Tien bedrijven dongen hier aan mee.

Uiteindelijk moet het project leiden tot een veilige Europese digitale identiteit. Het kan hierbij gaan om middelen tot digitale identificatie, elektronische handtekeningen en validatie van documenten. Het gebruik van data dient transparant te zijn.

Kaders

De EU-lidstaten mogen zelf e-wallets bouwen mits ze binnen de kaders blijven die de Commissie heeft gesteld. De Europese regelgeving hiervoor is zich nog aan het ontwikkelen. Het is nog lang geen uitgemaakte zaak hoe zo’n datakluis eruit gaat zien. Nederland wil niet afwachten waar de EU uiteindelijk mee komt, maar zelf invloed uitoefenen. Om die reden laat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) een experimentele e-wallet ontwikkelen. Ze verwacht dat de uitvoeringsorganisatie Ictu de eerste proefversie hiervan begin volgend jaar klaar heeft. Nederland stuurt aan op een decentrale opensourceoplossing waarbij zo min mogelijk data worden opgeslagen.

Onlangs bezwoer Van Huffelen aan de Tweede Kamer dat het gebruik van zo’n  Europese digitale identiteit niet verplicht wordt. Ook zonder zo’n wallet kan de burger zijn oude leven blijven leiden en diensten blijven afnemen. De burger behoudt ook de regie over de inhoud van de wallet. Deze kan zelf kiezen wat in de portefeuille komt te staan. Van Huffelen: ‘Het is vooral bedoeld om te zorgen dat we zo weinig mogelijk gegevens van iedereen op heel veel plekken hebben.’ In hotels hoef je straks niet meer een kopie van je paspoort achter te laten. Dan is het voldoende om een vinkje in je wallet te zetten. Ook kunnen mensen straks alcohol kopen als een vinkje aangeeft dat ze ouder zijn dan een bepaalde leeftijd. Of een auto huren zonder dat het hele rijbewijs bij het verhuurbedrijf terecht komt. Volgens de staatssecretaris wordt het straks heel gemakkelijk zaken te doen zonder dat iedereen meer van je weet dan nodig is. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7443675). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.