Managed hosting door True

Ai-startup Sentinels ingelijfd door Ierse unicorn

 

Het Amsterdamse bedrijf Sentinels, gespecialiseerd in anti-witwas-software op basis van artificial intelligence (ai), komt in handen van de Ierse fintech-onderneming Fenergo. Het in 2019 opgerichte Sentinels helpt klanten financiële malversaties op te sporen.

De vraag naar zogenoemde ‘regulatory technology’, kortweg regtech genaamd, neemt sterk toe. Vooral banken hebben de handen vol aan hun poortwachtersfunctie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) houdt inmiddels zo’n twintig procent van het bankpersoneel zich bezig met compliance. Ook andere financiële dienstverleners worstelen hiermee.

Met de overname van Sentinels kan het grotere Fenergo een breder pakket aan op saas-gebaseerde oplossingen voor customer lifecycle management (clm)-diensten aanbieden zoals transactie-monitoring. Banken krijgen dankzij de inbreng van Sentinels nu beter inzicht in het gedrag van hun klanten. Risico’s worden eerder ontdekt.

Onhoudbaar

Volgens Joost van Houten, oprichter en ceo van Sentinels, werkt de klassieke, reactieve manier van compliance niet meer. De kosten van de inzet van nog meer bankpersoneel worden zo langzamerhand onhoudbaar. Bovendien vinden criminelen geraffineerde methoden om hun activiteiten te verhullen. Het wordt voor financiële instellingen daarom dringende noodzaak om door de data-silo’s heen te breken, aldus Van Houten. De toekomst is aan een holistische benadering van het klantenrisico waarbij banken voortdurend monitoren met wie ze precies te maken hebben en welke transacties worden gedaan. 

Fenergo behoort tot de weinige Ierse unicorns, nieuwe bedrijven met een waardering van meer dan een miljard dollar. Het fintech-bedrijf hoopt over een jaar of drie naar de beurs te kunnen gaan. Sentinels verwacht onder de vleugels van Fenergo beter entree te kunnen krijgen tot de grootbanken.

De zeventig medewerkers gaan over naar Fenergo met een personeelsbestand van duizend. Het overnamebedrag is niet precies bekend gemaakt. Ierse media houden het op een bedrag van enkele tientallen miljoenen dollars.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7345996). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.