Managed hosting door True

Hogere straf bij misbruik digitale betaaltechniek

Wetsvoorstel pakt onder meer betaalfraude via Whatsapp en phishing aan

 

Vervalsing, gebruik, vervaardiging en aanschaf van elektronische betaalinstrumenten worden strafbaar. Ook gaan de maximale straffen voor digitale betaalfraude omhoog. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V).

Het huidige strafrecht biedt mogelijkheden voor het bestraffen van vervalsing, gebruik en bezit van vervalste betaalpassen en onlinefraude. In het nieuwe wetsvoorstel wordt dit uitgebreid naar alle elektronische betaalinstrumenten, zodat nieuwe betaalmethoden even goed worden beschermd als bijvoorbeeld bankpassen.

Grensoverschrijdend

De nieuwe wet, die Grapperhaus eind november aan de Tweede Kamer stuurde, vloeit voort uit een Europese richtlijn. Het is volgens de minister belangrijk dat in de gehele Europese Unie dezelfde regels gelden, omdat onlinefraude vaak grensoverschrijdend is. De richtlijn richt zich niet alleen op giraal en elektronisch geld, maar ook op virtuele valuta zoals bitcoins.

Onderdeel van het wetsvoorstel is de ophoging van de maximale gevangenisstraffen voor betaalfraude. Zo gaat de celstraf voor het onrechtmatig via de computer verkrijgen van betaalgegevens, bijvoorbeeld door phishing of Whatsapp, omhoog van maximaal twee naar drie jaar. Op vervalsing van betaalgegevens of betaalapplicaties komt een maximale celstraf van zes jaar. Dit geldt ook voor het bezit of de verkoop van gestolen betaalgegevens, waarop momenteel maximaal een jaar cel staat.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7102939). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.