Managed hosting door True

Startup zet blockchain in voor dichten btw-gat

 

EU-landen lopen jaarlijks naar schatting 150 miljard euro aan btw-inkomsten mis. De Amsterdamse startup Summitto denkt het gat te kunnen dichten met blockchain. Het bedrijf wil met name btw-carrouselfraude stoppen.

Dit meldt het Financieele Dagblad. Summitto, winnaar van de blockchaincompetitie SBIR, heeft van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Groningen vijftigduizend euro gekregen om te onderzoeken of btw slimmer kan worden geheven met de internettechnologie.

Summitto sluit naar eigen zeggen nauw aan bij de oorspronkelijke functie van blockchain en gebruikt software die hiervoor is ontwikkeld, vertelt Victor Sint Nicolaas van het viermansbedrijf aan de financiële krant. De tool heeft de naam TX++ Blockchain gekregen en houdt concreet het volgende in.  Alle btw-plichtige transacties komen in een blockchain te staan. Om te voorkomen dat meer btw wordt teruggevraagd dan afgedragen, het wezen van de fraude,  geeft de fiscus digitale muntjes uit die zijn gekoppeld aan de hoeveelheid btw die leveranciers in rekening brengen. De muntjes gaan naar de afnemer zodra die btw betaalt, zodat die automatisch de betaalde btw kan terugvragen bij de fiscus. Zo ontstaat volgens de startup een gesloten systeem van afdracht en teruggave. Het systeem kan per land worden ingevoerd, maar ook binnen de hele EU. De fiscus verstrekt de muntjes op basis van omzet en een risico-inschatting dat die correct worden gebruikt. 

Smart Technology

Vorige week meldde ook medeoprichter en directeur van de startup OpenValue en tevens Computable-expert Roy Wasse dat geldfraude dankzij blockchain verleden tijd wordt. Volgens hem zijn hier twee zaken belangrijk: decentralisatie en vertrouwen. Dan is het mogelijk zonder de tegenpartij te kennen betrouwbare transacties te doen. Dit vertelde Wasse in het radioprogramma Smart Technology, waarvan Computable media-partner is.

Blockchain

De wereldwijde interesse in blockchain (blokketen)-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie haar eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).

De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6230546). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.