Het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ gaat een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) van de Amerikaanse leverancier Epic invoeren. Dit nieuwe systeem zal het huidige landschap van SAP/Cerner én aantal andere systemen in het ziekenhuis vervangen. Cerner, dat wel een opvolger in huis heeft voor het SAP-systeem, werd vorig jaar overgenomen door Oracle, waarna werd besloten om voor dit systeem de Nederlandse markt te verlaten.
Aan het tekenen van het contract ging een Europese aanbestedingsprocedure vooraf, waarbij Epic voor Maastricht UMC+ als best passende leverancier uit de bus kwam. Wat daarbij meespeelt is dat het ziekenhuis naast zijn epd ook zijn laboratoriumfunctionaliteiten wil vervangen. Epic heeft hiervoor Beaker in huis. Deze oplossing ondersteunt workflows van het centraal diagnostisch lab, klinische pathologie, klinische genetica, medische microbiologie en klinische farmacie en toxicologie. Door voor Epic te kiezen kan MUMC+ de opdracht tot implementatie en onderhoud van Beaker onderhands aan dit bedrijf gunnen, omdat de enige leverancier daar als enige verstand van heeft, meldt het gunningsdocument.
Het epd van Epic zal de huidige oplossing van SAP/Cerner én andere systemen vervangen. Het ziekenhuis verwacht dat gebruikmaking van één omgeving gaat zorgen voor beter inzicht in de eigen gegevens voor patiënten en minder registratielast voor zorgverleners. 'Een groot voordeel van het epd van Epic is de eenmalige invoer en het delen van gegevens (denk aan de voorgeschiedenis, medicatie of allergieën van een patiënt)', aldus MUMC+.
Beperkte epd-markt
Van de academische ziekenhuizen werken onder meer Radboudumc en UMCG met Epic-software. De investeringen lopen hiervoor in de tientallen miljoenen; implementatietrajecten zijn complex en duren lang. MUMC+ heeft niet aangegeven wat de waarde en de looptijd van het contract met Epic zijn.
Naast het Maastrichtse academische ziekenhuis is Zuyderland nog SAP/Cerner-klant. Dit is een van Nederlands grootste niet-academische medische instellingen. Zuyderland klaagde recent over de gang van zaken rond Cerner en de beperkte epd-markt in Nederland. De instelling heeft 44 miljoen geleend om een nieuw systeem aan te schaffen.
Lees ook