Managed hosting door True

Logistiek mikt op digitaliseren en datadelen

 

Digitalisering logistiek smart logistics

Logistieke ketens werken binnenkort efficiënter samen aan de hand van een decentraal platform voor het delen van data. Deze zogeheten Basis Data Infrastructuur (BDI) is een van de pijlers van een nieuw digitaliseringsprogramma dat kortgeleden van start ging. Het moet de ketens toekomstbestendiger maken, vinden het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (IenW) en ondernemersvereniging Evofenedex.

Het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) zwengelt de digitale samenwerking in logistieke ketens aan, is het idee. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer zeventig procent van de mkb'ers nog niet klaar is voor een dergelijke samenwerking.

Een belangrijk onderdeel van het programma is dan ook ondersteuning aan kleine en middelgrote bedrijven die hiermee aan de slag willen. Er komt een website waarop ze hun niveau en behoefte kunnen peilen en worden gewezen op bestaande initiatieven.

Decentraal platform

"Digitalisering is de komende jaren dé onderscheidende factor"

Een ander belangrijk onderdeel van het DIL-programma is de ontwikkeling van een decentraal platform voor het veilig en beheersbaar delen van logistieke data. Bedrijven willen de regie over hun gedeelde data behouden en zeker weten dat dit veilig en foutloos gebeurt.

De nieuwe infrastructuur die gedecentraliseerd datadelen mogelijk maakt, moet nog worden gebouwd. Toch kunnen logistieke partijen nu al stoeien met het concept. Dit gebeurt in living labs, waarin belangrijke input wordt verzameld voor de uitwerking later.

Broodnodig

Verdere digitalisering in de logistieke sector is hoog nodig, vindt Ruth Clabbers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken bij het ministerie van IenW. 'Digitalisering is de komende jaren dé onderscheidende factor', zegt ze. 'Met het programma DIL geven we gezamenlijk invulling aan de broodnodige digitalisering en zorgen we ervoor dat onze logistieke ketens hun positie in de wereldtop kunnen behouden.'

De aftrap van het programma vond kortgeleden plaats tijdens de beurs ICT & Logistiek. Naast het ministerie van IenW en Evofenedex zijn bij het programma aangesloten Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol, TLN, de douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7436011). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.