Managed hosting door True

SAP blijft meest gebruikte erp-leverancier

 

SAP

74,8 procent van de Nederlandse organisaties met minimaal vijftig medewerkers maakt gebruik van een enterprise resource planning (erp)-systeem. SAP blijft met een aandeel van 30,2 procent marktleider. Het heeft vooral een groot aandeel bij multinationals: 68 procent gebuikt erp-software van de Duitse softwareleverancier.

Dit blijkt uit onderzoek van Smart Profile onder bijna 5200 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers. Computable zet de belangrijkste bevindingen op een rij.

Hoe is het erp-gebruik per sector?

Erp-gebruik per sector

Er is een groot verschil in de erp-penetratiegraad van de diverse branches. Maakindustrie (manufacturing) en de groot- en detailhandel zijn koplopers in het gebruik van erp-systemen. Respectievelijk 93,5 procent en 92,1 procent beschikt over zo’n pakket.

De gezondheidszorg maakt het minst gebruik van een erp-systeem: hier ligt het percentage op 55,8 procent. De grootste stijger ten opzichte van 2018 was de onderwijssector. Met een verschil van 4,5 procentpunt nam het gebruik toe tot 58,1 procent. In de bouwsector nam het gebruik van erp-systemen juist af met 5 procentpunt.

Waar worden de erp-systemen gehost?

Ruim een derde van de Nederlandse organisaties host hun erp-software op de eigen locatie. Dat is wel een afname van zo’n acht jaar geleden: toen werd nog bij bijna 60 procent het pakket op eigen locatie gehost.

Hosted komt op de tweede plek met 29,4 procent, remote (erp-systeem op een zuster- of moederlocatie in Nederland of in het buitenland) heeft een aandeel van 24 procent en 17,6 procent kiest voor erp in de cloud.

Waar local en remote een dalende lijn laten zien, zitten de categorieën hosted en cloud juist in de lift. Van 2011 tot 2017 steeg het gebruik van een hostingpartner voor erp erg snel. De laatste jaren stagneert de groei in hosting, terwijl erp uit de cloud juist flink blijft groeien.

Welke leveranciers worden gebruikt?

Erp-leveranciers per marktsegment

SAP voert de ranglijst van erp-leveranciers aan. Al jaren laat het de concurrentie in Nederland achter zich. Ook in 2019 is SAP het meest gebruikte erp-systeem, met een aandeel van 30,2 procent. Microsoft komt, met een ruime afstand van 11,4 procentpunt, op de tweede plek met een aandeel van 18,8 procent. Derde is Exact met een aandeel van 12,9 procent.

SAP is vooral geliefd bij multinationals: 67,9 procent geeft de voorkeur aan dit systeem. In het publieke domein doet het echter onder voor Afas, deze leverancier heeft hier met 25,1 procent het grootste aandeel (SAP 20,3 procent ). Microsoft is op zijn beurt favoriet bij organisaties met vijftig tot 250 medewerkers en organisaties met 250 tot vijfhonderd medewerkers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6771046). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.