Managed hosting door True

ERP-project Unit4 bij Scholten Awater gestrand

 

Probleem

Het is Unit4 vooralsnog niet gelukt om bij hardwaredienstverlener Scholten Awater een nieuw erp-systeem, gebaseerd op Agresso Wholesale, in te voeren. Scholten Awater uit Nijmegen koos er medio 2014 voor om zijn ruim twintigjaar oude, op maat gemaakte erp-systeem voor het voorraadbeheer en de logistieke afhandeling te vervangen door deze standaard Agresso-oplossing van Unit4. Ruim een jaar later is het oude Providex-systeem nog steeds niet vervangen, omdat er te veel maatwerk nodig is bij de Agresso-opvolger.

Algemeen directeur Jan-Willem ter Steege van Scholten Awater wil niet ingaan op aanvullende vragen, en geeft alleen als reactie dat 'ik ten aanzien van Unit4 op dit moment geen nieuws te melden heb'. Softwarebedrijf Unit4 meldt bij monde van zegsvrouw Leonie Jansen dat het bedrijf 'geen zaken tussen klanten en Unit4 uit privacyoverweging becommentarieert'.

Medio 2014 stuurde het bedrijf overigens samen met Scholten Awater een persbericht uit met een toelichting op het net gesloten contract. Toen werd nog gesproken van een 'flexibiliteit van Unit4 Agresso Wholesale die enorm ver gaat' en dat het 'pakket na de implementatie eenvoudig aanpasbaar is'.

Providex

De praktijk blijkt echter weerbarstig, melden welingelichte bronnen rond het bedrijf. Het huidige systeem van Scholten Awater is ontwikkeld in Providex, een programmeertaal en ontwikkelomgeving voortgekomen uit Business Basic (een op de bedrijfsvoering georiënteerde afgeleide van Basic). Het systeem vormt het hart van de logistieke en financiële operaties van Scholten Awater en bevat van elke klant gedetailleerde order- en bestelinformatie tot aan vaste afleverdagen, retourinstructies en de breedte van deuren voor het afleveren van pallets aan toe. Het overzetten van al deze informatie naar het standaardpakket van Unit4 blijkt te veel maatwerk te vergen.

In het kader van de in 2014 afgesloten deal sloten beide partijen overigens ook een partnership voor het leveren van it-hardware en dienstverlening aan klanten van de werkmaatschappij Business Software van Unit4. Of deze samenwerking nu ook is gestrand, is niet duidelijk.

Tensing

Eerder dit jaar kondigde Scholten Awater aan het zogeheten Field Mobility Platform (FMP360) van Tensing in gebruik te nemen voor de ondersteuning van zijn planning- en buitendienstmedewerkers. De FMP360- implementatie liep parallel aan de invoer van het nieuwe erp-systeem van Unit4 binnen Scholten Awater, meldden beide partijen toen in een gezamenlijk persbericht.

Het stopzetten van de Agresso-implementatie heeft echter geen gevolgen voor het gebruik van het Tensing-platform. 'Wij kunnen ons mobiele platform aan elk willekeurig backoffice-systeem connecteren', aldus een zegsman van de mobiele platformspecialist.

Verkoop

Het niet slagen van de implementatie van Agresso Wholesale is een dubbele tegenslag voor Scholten Awater omdat de erp-vernieuwing ook nodig is om het bedrijf aantrekkelijk te maken voor een eventuele overname. Een zelfontwikkeld legacy-systeem voor de bedrijfskritische processen kan daarbij een sta-in-de-weg vormen. Een potentiële koper neemt liever een bedrijf over dat een erp-oplossing gebruikt die een soepelere én goedkopere integratie mogelijk maakt. Dat Scholten Awater in de etalage staat wordt door de directie en aandeelhouders overigens niet bevestigd, maar de geruchten in de markt daarover zijn hardnekkig.

In 2013 was er even sprake van dat Scholten Awater zou worden overgenomen door de Zwitserse distributiegrootmacht Also. Die deal ketste af, al nam Also wel zustermaatschappij Alpha over, een distributeur van printertoebehoren. Alpha maakte gebruik van het erp-systeem van Scholten Awater, werd losgekoppeld en draait nu op het SAP-systeem van Also.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5668183). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.