Managed hosting door True

Defensie ontkent, maar wel wordt er naar alternatieven gezocht

‘Hennis trekt stekker uit ERP-systeem Speer’

 

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zou willen stoppen met het erp-systeem Speer (Strategic process and enabled reengineering). Dit meldt dagblad NRC Handelsblad op basis van bronnen rond Defensie. Officieel zou er inmiddels 433 miljoen euro in de erp-implementatie zijn gestoken, maar volgens de Algemene Rekenkamer klopt dit bedrag niet. De instantie schatte begin 2014 al de gemaakte kosten op negenhonderd miljoen euro. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels ontkend dat het stopt met Speer. Wel zou er voor niet-werkende delen gekeken worden naar alternatieven.

Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica). Bij de start werden de kosten geraamd op 165 miljoen euro, exclusief twintig miljoen euro licentiekosten. Vorig jaar berekende de Algemene Rekenkamer al dat dit bedrag inmiddels dus negenhonderd miljoen euro is. De eerder gereserveerde 120 miljoen euro die nodig was om het systeem de komende jaren door te ontwikkelen, wordt gebruikt om enkele delen alsnog in gebruik te nemen, om te stabiliseren en de delen die wel werken te verbeteren.

Met Speer is het nooit echt lekker gegaan. Vorig jaar meldde Computable nog dat Defensie ontevreden is over de implementatie van het SAP-systeem, onderdeel van Speer. Defensie lukte het maar niet om op een goede manier de logistieke dienstverlening uit te voeren. Reden: het SAP-systeem wilde maar niet optimaal werken. Daarnaast kreeg Defensie zijn datakwaliteit maar niet op orde, wat ervoor zorgde dat het SAP-systeem blokkeerde.

Volgens NRC Handelsblad is de Tweede Kamer nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van erp bij Defensie. Interne bronnen van de krant denken dat de minister naar een goed moment zoekt om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Daarnaast zou zij nog interne weerstand ondervinden en moet zij nog met de betrokken ict-bedrijven onderhandelen.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels als reactie op de berichtgeving in NRC Handelsblad ontkend dat het stopt met het Speer-programma. Het benadrukt dat onderdelen van het systeem volgend jaar klaar zijn. Voor delen die niet goed werken of niet opgeleverd zijn of kunnen worden, kijkt het ministerie wel naar alternatieven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5263464). © Jaarbeurs IT Media.

8


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.