Managed hosting door True

SAP: Opkomst cloud drukt winst 2014

 

SAP heeft zijn winstverwachting voor het jaar 2014 naar beneden bijgesteld. Dat meldt het bedrijf na ietwat tegenvallende resultaten in het derde kwartaal van 2014. Volgens de bedrijfssoftwareleverancier staan de resultaten onder druk doordat steeds meer bedrijven overstappen op software die via het web (cloud computing) wordt afgenomen.

SAP verwacht dat de operationele winst dit jaar tussen de 5,6 en 5,8 miljard euro uitkomt. In juli 2014 ging de onderneming nog uit van een winst van tussen de 5,8 en 6 miljard euro. De operationele winst in het derde kwartaal kwam uit op 1,36 miljard euro. Dat is iets minder dan analisten eerder verwachtten.

Het Duitse softwareconcern verwacht op de langere termijn wel te kunnen profiteren van de overstap van klanten richting cloud computing en software die als webdienst wordt afgenomen. In september 2014 nam het softwarebedrijf zijn Amerikaanse branchegenoot Concur Technologies over om te kunnen groeien op het gebied van clouddiensten. Bovendien meldde SAP in april 2014 dat de omzet uit cloudsoftware met bijna een derde is gestegen.

De overname van 7,4 miljard dollar, bij de huidige wisselkoers gaat het dan om ruim 5,8 miljard euro, was de grootste ooit voor SAP. De omzet uit nieuwe softwarelicenties, een belangrijke indicator voor de toekomstige omzetontwikkeling, daalde in het derde kwartaal met 3 procent tot 952 miljoen euro. Ook dit was lager dan verwacht. De totale omzet klom met 5 procent tot 4,26 miljard euro.

Licenties verdeeld over langere periode

Bij software als webdienst (cloud computing) worden de licentiekosten over een langere periode verdeeld. Vaak rekent een klant per maand af. Bij de levering van on-premise software, waar grootzakelijke klanten nog steeds voor kiezen, wordt het hele bedrag vaak in één kwartaal bijgeschreven. Volgens softwareleveranciers leidt de overstap van klanten naar de cloud in eerste instantie tot minder omzet en winst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5185875). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.