Managed hosting door True

Siemens scoort zorgdeal van 50 miljoen euro

Erasmus MC en UMCG aan de slag met epd/zis Soarian

 

Zuster

Ict-leverancier Siemens Nederland levert een volledig geïntegreerd elektronisch patiënten dossier (epd) en ziekenhuisinformatiesysteem (zis) aan het Erasmus MC in Rotterdam en UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Het contract heeft een waarde van ruim vijftig miljoen euro. Het is één van de grootste ict-contracten die Siemens Nederland tot nu toe in de zorg binnensleepte.

Beide ziekenhuizen gaan afzonderlijk gebruikmaken van het Soarian-systeem van Siemens. In het systeem wordt zowel administratieve als zorggerelateerde informatie per patiënt digitaal vastgelegd in één elektronisch dossier. Dat moet de informatievoorziening aan de patiënt verbeteren en bovendien een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de coördinatie van de zorg en veiligheid van de patiënt. 'Ook kunnen door de digitale standaarden data eenvoudig gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek', aldus de leverancier.

Honderd man

Er zullen zich zo'n honderd mensen bezig gaan houden met het epd bij Erasmus MC en UMCG. Siemens Nederland zet zestig mensen in, twintig van Siemens uit Duitsland en twintig van buiten. Het nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem en elektronisch patiëntendossier wordt in 2015 in gebruik genomen in het UMCG. Vanaf het voorjaar van 2016 gaat het Erasmus MC aan de slag met het nieuwe systeem.

In de komende maanden wordt gewerkt aan het ontwerpen, inrichten en testen van het nieuwe epd/zis. Ook de migratie van data en het scholen van medewerkers staan op de agenda. In het UMCG moet de totale implementatie in 2017 zijn afgerond. Voor het Erasmus MC staat eind 2018 in de agenda als deadline voor de invoering.

Elpado

Het UMCG en het Erasmus MC gaan dus over op Soarian van Siemens. Voor het UMCG is dit ter vervanging van de huidige epd- en zis-systemen. Deze bestaan uit meerdere aan elkaar gekoppelde best of breed-systemen. Het epd is door het UMCG zelf gebouwd en heet Poliplus. Eronder hangen enkele honderden systemen met als grootste het CSC (iSoft) ZIS, Ezis voor OK, X/care MC Kesson voor ordermanagement en afspraken en zo nog vele andere. Bij het Erasmus MC draait een zis-systeem van iSoft, dat door medewerkers 'het elpado' wordt genoemd. Elpado is Rotterdams voor elektronisch patiënten dossier. Het epd is door het ziekenhuis zelf gebouwd.

De opdracht is Europees aanbesteed. In juli 2013 werd de opdracht voorlopig gegund aan Siemens. Siemens is in de epd/zis-markt een nieuwkomer die steeds meer marktaandeel afsnoept van de grote leveranciers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5043864). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.