Managed hosting door True

Nieuwe doorstart mGBA kost zeker 30 miljoen extra

 

De modernisering van Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) gaat in aangepaste vorm door. De nieuwe kostenraming komt uit op bijna 74 miljoen euro, een stijging van zo'n dertig miljoen euro ten opzichte van het laatste geoormerkte budget van 44,42 miljoen. Invoering bij gemeenten en andere afnemers moet eind 2018 zijn afgerond. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), op grond van een onderzoek van Gartner en adviezen van de stuurgroep mGBA en andere betrokken partijen, de Tweede Kamer in een brief laten weten.

De bewindsman overwoog na nieuwe problemen die afgelopen mei bekend werden, radicale alternatieven, zoals stopzetting van de mGBA of verbouwing van de huidige GBA-voorzieningen. Maar doorgaan is na rijp beraad met allerlei betrokkenen en op basis van een onderzoek van Gartner in zijn ogen toch de beste optie.

Volgens Plasterk zijn de doelstellingen van de modernisering van de GBA nog steeds valide en is het bereiken ervan van groot belang voor andere ontwikkelingen binnen de e-overheid. Bovendien is de huidige GBA technisch dusdanig verouderd dat aanpassingen te lastig of zelfs onmogelijk zijn. Dit GBA is gebaseerd op berichtenverkeer tussen postbussen. Het direct verwerken van mutaties en opvragen van gegevens is niet mogelijk. 

Meer geld nodig

De meerjarige programmakosten voor de modernisering van de GBA waren tot nu toe geraamd op 44,42 miljoen euro. Dit bedrag bestaat uit zowel de ontwikkelkosten van de Basisregistratie Personen (BRP) als implementatiekosten. De BRP vormt het centrale deel  van de mGBA, maar de bouw ervan verloopt moeizaam door de complexiteit van de te bouwen programmatuur, met name in de componenten voor het bijhouden van gegevens.

Inmiddels is aan de bouw van ongeveer de helft van de BRP en migratiecomponenten circa 38 miljoen euro uitgegeven. Uit schattingen van adviesbureau Gartner blijkt dat er nog zo'n 36 miljoen euro nodig is voor het afronden en implementeren van het nieuwe systeem. De nieuwe kostenraming komt daarmee op bijna 74 miljoen euro.

De interbestuurlijke stuurgroep mGBA - met vertegenwoordigers van gemeenten en uitvoeringsorganisaties - ondersteunt de keuze van de minister om de nieuwbouw van de BRP (zoals de nieuwe GBA gaat heten) af te ronden. De partijen zijn bereid bij te dragen in de kosten. Het overleg daarover met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is in een afrondende fase. 

Governance

Plasterk schrijft in de Kamerbrief dat er wel ingrepen nodig zijn om de extra kosten en de uitloop van de planning te beperken. Hij kiest daarom voor het scenario waarbij het langdurig gelijktijdig gebruiken van zowel de nieuwe BRP als de huidige GBA-Verstrekkingsvoorziening (GBA-V) niet meer nodig is. De GBA-V wordt in de nieuwe centrale voorzieningen van de BRP ingevoegd. Dit dient de kosten en risico’s te beperken.

Voorwaarde voor de voortzetting van de mGBA is dat het programma ditmaal wel binnen budget en tijd wordt opgeleverd, aldus de bewindsman. Hij kondigt dan ook extra maatregelen aan om de controle op het project te verscherpen, zoals het aanstellen van een gedelegeerd bestuurder die het programma dagelijks bestuurt. Verder worden de besluitvormingsprocedures rond het programma aangescherpt waarbij als belangrijkste sturingscriterium het budget zal gelden. Ook vindt er voortaan periodiek en vaker dan tot op heden mogelijk was, een oplevering van een werkende versie van de BRP plaats, zodat de voortgang beter zichtbaar wordt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4910492). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.