Managed hosting door True

KPMG geeft bouwsoftware onvoldoende

 

Softwarepakketten voor de bouwbranche scoren in het algemeen minder goed als het gaat om duurzaamheid, vastgoedontwikkeling en geïntegreerde contracten. Zo bieden de pakketten in het algemeen geen ondersteuning bij het registreren van de kooldioxide-uitstoot en het totale waterverbruik, waardoor het voor de gebruiker nauwelijks mogelijk is om te rapporteren over de prestaties op het gebied van duurzaamheid. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG naar de erp-systemen die op de markt zijn voor de bouwsector.

Daarnaast biedt de meeste software onvoldoende functionaliteiten wanneer bouwbedrijven op basis van de DBFMO-contractvorm (design, build, finance, maintain en operate, red.) met de overheid in zee gaan en de onderneming bijvoorbeeld ook het ontwerp, de financiering en het onderhoud van het project voor zijn rekening neemt. De beschikbare pakketten zijn met elkaar vergeleken op basis van de functionaliteit die zijn voor de diverse bedrijfsprocessen bieden, zoals ontwerp, begroting, offerte, werkvoorbereiding en bouw. Steeds meer leveranciers van erp-systemen blijken mobiele toepassingen en internetportals voor de diverse partijen in de keten te bieden, waardoor toeleveranciers, financiers, klanten en overheden in staat zijn gegevens in het kader van de ketenintegratie te benaderen.

Keuze en implementatie

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat er voor de bouw voldoende pakketten op de markt zijn, waardoor de meeste bedrijven met de beschikbare software uit de voeten kunnen. ‘Overigens is het niet zo dat bekendere pakketten per definitie de beste oplossing voor een onderneming bieden’, zegt Alex van der Harst van KPMG IT Advisory. ‘Afgezien van bijvoorbeeld de functionaliteit op het gebied van duurzaamheid bieden de meeste systemen vergelijkbare prestaties. Het is dan ook van groot belang dat ondernemingen die overwegen om hun ict-landschap te vernieuwen, niet over één nacht ijs gaan. Naast de keuze van een systeem vergt echter ook de implementatie de nodige voorbereiding. Een erp-implementatie is meer dan de aanschaf van een softwarepakket, het is een project om de organisatie procesmatig te kunnen aansturen. Dat betekent dat alle onderdelen van de organisatie hierdoor worden geraakt.’

Fundamentele herschikking markt

Van der Harst constateert dat vooral in de huidige economische situatie adequaat risicomanagement en projectbeheer cruciaal zijn. ‘Vergeleken met 2011 verkeert de bouwsector nog altijd in bijzonder zwaar weer. Waar in 2011 nog in enige mate kon worden vertrouwd op stimuleringsmaatregelen van de overheid en orderportefeuilles die nog voor de crisis waren gevuld, is dit nu niet meer het geval. Vorig jaar zijn per maand ruim honderd bedrijven in de bouw failliet gegaan. Het besef is dan ook doorgedrongen dat er geen sprake is van een tijdelijke crisis maar van een fundamentele herschikking van de markt . Vraag en aanbod zijn blijvend gewijzigd naar aarde en omvang. Oude volumes en aanbod- en ontwikkelingsgedreven bouw komen niet meer terug. Inmiddels is het rendement van grotere bouwondernemingen gedaald tot minder dan 1 procent. Tegen deze zeer lage rendementen worden door de sector echter nog altijd enorme risico’s aanvaard. Een optimaal functionerend en passend it-systeem is dan ook van groot belang.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4800789). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.