Managed hosting door True

Exact Software ziet cloudomzet fors stijgen

 

De investeringen van Exact Software in zijn cloudoplossingen beginnen al vruchten af te werpen. De omzet daaruit steeg in het eerste half jaar met 39,5 procent naar 9,5 miljoen euro. De traditionele business - nog altijd goed voor een omzet van 95,8 miljoen euro, viel met zo'n 6 procent terug. De nettowinst daarentegen steeg met ruim 52 procent naar 15,3 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Erik van der Meijden noemt de halfjaar-resultaten in 'lijn der verwachtingen'. Exact gaat in de tweede helft van 2013 door met zijn productinnovaties en brengt zelfs een zzp-oplossing op de markt.

De bedrijfssoftwareleverancier zag de totale omzet over de eerste zes maanden in 2013 met 3,7 procent zakken tot 105,3 miljoen euro (eerste halfjaar 2012: 109,3 miljoen euro). Dat heeft voor een deel te maken met de lastige markt voor traditionele enterprise resource planning (erp)-software en met het afstoten van Orisoft, de softwaretak uit Maleisië, waardoor er omzet wegviel.

Het bedrijf zag de bruto- en nettowinst wel stijgen. De brutowinst (ebitda) nam met 1,3 procent toe tot 23,4 miljoen euro (eerste halfjaar 2012: 23.1 miljoen euro), terwijl de nettowinst flink steeg met 52,6 procent van 10,04 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden naar 15,3 miljoen euro nu.

Exact Online

De toename van de winst heeft ook te maken met het verlagen van de kostenstructuur door de reorganisatie vorig jaar, vertelt bestuursvoorzitter Erik van der Meijden. De organisatie is afgeslankt en versimpelt en bestaat uit drie productlijnen: Cloud, Business and Specialized Solutions. 'We investeren volop in de internationale uitrol van Exact Online. We hebben dit jaar kantoren geopend in Londen, Boston en Frankfurt en zijn daar druk bezig met een aantal klanten onze cloudoplossing te testen. In de tweede helft van dit jaar komt Exact Online beschikbaar voor alle klanten in Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland.'

In de eerste zes maanden zag Exact de opbrengsten uit Exact Online in Nederland (8,7 miljoen euro) en een beetje België (865.000 euro) behoorlijk groeien, met name in de industriesector en de accountancy. Het bedrijf verwacht aan het eind van dit jaar een omzet te behalen van 20,3 miljoen euro, hoofdzakelijk nog van Nederlandse klanten. In 2014 wil Exact ook nog een Frans kantoor openen voor het op gang brengen van de verkoop van Exact Online in dat land. 


Daarnaast breidt het bedrijf zijn cloudproductaanbod uit, zoals een geavanceerde Wholesale Distribution-oplossing, verbeterde mobiele apps voor op IOS- en Android-gebaseerde smartphones en Exact Online voor de iPad. De investeringen in de internationale clouduitrol bedroegen in de eerste zes maanden 14,7 miljoen euro tegenover 9,7 miljoen euro in het eerste half jaar van 2012.

Kannibalen

De groei in cloudomzet gaat niet ten koste van de inkomsten uit de traditionele activiteiten van de divisies Business Solutions (omzet: 56,9 miljoen) en Specialized Solutions (39 miljoen), zegt financieel directeur Onno Krap. '80 procent van de klanten die Exact Online gebruiken zijn nieuwe klanten; 20 procent zijn bestaande klanten. De kannibalisatie valt dus mee.'

Hij wijst er op dat het bekende licentiemodel sowieso onder druk staat. Klanten willen de bij hun geïnstalleerde software ook steeds vaker afnemen als maandabonnement, in plaats van afrekenen via een licentiemodel. 'Dat heeft directe invloed op de kasstroom; die neemt af. Maar dat wordt gecompenseerd op de langere termijn.'

Sepa en zzp

Directeur Van der Meijden voorziet dat de resultaten uit de twee divisies Business Solutions en Specialised Solutions weer zullen bijtrekken. Hij ziet dat Exact in de divisie Business Solutions steeds meer grotere deals sluit. De divisie Specialised Solutions laat een wisselend beeld zien, waarbij het ene land en het ene product beter scoort dan het andere land en product. 'In Duitsland loopt bijvoorbeeld de oplossing Lohn voor salarisverwerking heel goed, terwijl de rest wat tegenvalt.'

Voor de tweede helft van dit jaar staat voor Exact ook nog het helpen van klanten met de overgang naar de Europese betaaldstandaard Sepa (deadline: februari 2014) op het programma. Ook wil het bedrijf een bedrijfssoftware-oplossing voor zzp'ers gaan aanbieden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4793683). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.