Managed hosting door True

4PS haalt bakzeil in ERP-conflict met Herke ICT

 

In een kennelijk ultieme poging een belangrijke klant te behouden probeerde softwarebedrijf 4PS uit Ede via de rechter een opdracht van concurrent Herke ICT Group te blokkeren. 4PS was leverancier van het failliet gegane bouwbedrijf J.M. Deurwaarder. Dat werd overgenomen door HSB Bouw. Dat bouwbedrijf zocht een nieuwe oplossing voor enterprise resource planning (erp) maar koos niet voor 4PS maar Herke ICT. Nadat HSB en Herke ICT als tegenactie ook naar de rechter waren gestapt, gaf 4PS zijn verzet op en legde het de strijdbijl neer.

Beide bedrijven leveren een op Microsoft Dynamics Navision-gebaseerde erp-omgeving voor de bouwwereld. 4PS bediende met zijn software de JDM-groep die bestond uit de onderdelen J.M. Deurwaarder Projectontwikkeling en Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder. Het bouwbedrijf ging failliet maar werd overgenomen door aannemerij HSB Bouw uit Volendam, een van de grotere bouwbedrijven in Nederland. Parallel vroeg HSB aan zowel 4PS als Herke ICT Group een offerte uit te brengen voor een nieuw erp-programma als opvolger van het Kraan-softwarepakket. De keuze viel op Herke ICT. HSB Bouw gaat vanaf eind dit jaar met ruim vierhonderd medewerkers werken met het Bouwvision-platform van Herke ICT uit Alkmaar.

Broncode

4PS had zoveel moeite met deze uitkomst dat het naar de rechtbank stapte. Volgens het bedrijf had de curator de software die het bedrijf aan de Deurwaarder-groep had geleverd, bestaande Dynamics NAV-software (een halffabricaat) en 4PS Construct-software (een add-on), onterecht en zonder toestemming van 4PS overgedragen aan HSB. Daar zouden namelijk ook de gebruikers van de niet-failliete projectontwikkeltak van Deurwaarder tussen zitten. Ook zou deze softwareverhuizing zijn gebeurd zonder medeweten van Microsoft. Door deze handeling heeft Herke ICT inzicht gekregen in de broncode van de 4PS-add on, zodat het bedrijf kan zien hoe concurrent 4PS het Dynamics NAV-platform inricht voor zijn klanten.

Ex parte bevel

Herke ICT zou volgens 4PS ook de NAV-licenties in de Microsoft-partnerdatabank illegaal op zijn naam hebben gezet onder doorhaling van 4PS’ naam. Daardoor kan 4PS geen onderhoud en ondersteuning verlenen aan J.M. Deurwaarder Projectontwikkeling.

De voorzieningenrechter liet zich door 4PS overtuigen en beval Herke ICT onmiddellijk te stoppen met het afkoppelen van de software van 4PS die de J.M. Deurwaarder-groep in gebruik had. 4PS liet ook beslag leggen op het bedrijf. De rechter gaf een zogeheten ex parte bevel waarbij de gedaagde partij niet aanwezig hoeft te zijn en ook niet wordt opgeroepen voor de zitting. Een ex parte geschil biedt uitkomst wanneer een inbreuk op intellectueel eigendom dreigt en een kort geding procedure te lang duurt.

Leugens

'Wij werden compleet overvallen door deze uitspraak', zegt directeur/eigenaar Herke Dekker. ‘Hoe kan een rechter uitspraak doen zonder ons verhaal te horen en zich baseren op onwaarheden van de tegenpartij? Daarnaast startte 4PS ook een rechtszaak tegen HSB Bouw, wat niet handig is als je zo'n bedrijf ooit nog als klant wil binnenhalen. Wij zijn toen zelf een kort geding gaan voorbereiden om het beslag te laten opheffen en omdat dat we de gang van zaken belachelijk vonden. Er is nooit sprake geweest van de situatie dat wij hun broncode hebben kunnen inzien; elke Microsoft Dynamics- partner weet dat dat niet kan. Bovendien is alles keurig met Microsoft geregeld; ze hebben zelf deze case goedgekeurd.'

4PS wilde het niet laten aankomen op een nieuwe rechtszaak. Uiteindelijk zijn de partijen er in goed overleg uitgekomen. 4PS komt met een excuusbrief en een rectificatie naar HSB Bouw en Herke ICT en betaalt zelfs de proceskosten van de partijen, vertelt directeur Dekker.

Raadsel

Waarom 4PS naar de rechter is gestapt, is hem een raadsel. Dekker: '4PS wordt kennelijk zenuwachtig van ons. Wij hebben de laatste tijd alle selectietrajecten gewonnen bij bouwbedrijven, waaraan dat bedrijf ook deelnam. Daarnaast zijn er afgelopen jaren veel klanten van 4PS/CTB Construct, dat 4PS een paar jaar terug overnam, overgestapt naar Bouwvision ERP van ons. Dat is zuur voor 4PS. Op een markt in crisis, zoals de bouw, komt dat extra hard aan.'

Bij 4PS was niemand bereikbaar voor commentaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4793599). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.