Managed hosting door True

SAP vraagt overheid om voorstel licentieaanpak

 

Caspar Joustra

SAP is bereid mee te werken met het plan van de rijksoverheid om de licentiekosten van softwarepakketten te verlagen. Het softwareconcern vraagt wel om een uitgewerkt voorstel waarbij het Rijk aangeeft waar er de afgelopen jaren scheefgroei is ontstaan. Dat geldt dan voor zowel de situatie dat er te veel licenties zijn ingekocht als te weinig. Dat stelt Caspar Joustra, de nieuwe algemeen directeur van SAP Nederland.

Bij het Rijk gaat vanaf deze maand een speciale ambtenaar aan de slag die nagaat hoe er vooral op software van Microsoft, Oracle en SAP kan worden bezuinigd. Deze aanpak past in het beleid van Rijks-cio Maarten Hillenaar die al in 2011 aangaf afspraken te willen maken met leveranciers over het aanpassen van het intellectueel eigendom om hergebruik mogelijk te maken.

P-Direkt en Speer

SAP-directeur Joustra heeft een ontmoeting met de ambtenaar tijdens het 25-jarig jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) dat 18 en 19 april plaatsvindt in het Mecc in Maastricht. De directeur geeft aan dat er wat SAP betreft gepraat kan worden over het eventueel terugdringen van licentiekosten. De rijksoverheid is een grootgebruiker van SAP en gebruikt de software onder andere voor financiën, personeelsinformatie- en salarisverwerking (P-Direkt) en het ondersteunen van materieellogistieke processen bij Defensie (Speer).

Volgens Joustra lopen er al een aantal jaren gesprekken tussen het Rijk en de leveranciers over een goedkopere licentieaanpak. Hij zegt dat zijn bedrijf bereid is mee te helpen. 'Je kunt beter in gesprek blijven dan er tegen in gaan. Voor ons is het Rijk een hele grote, belangrijke klant.' Maar zijn boodschap aan de 'softwareambtenaar' is wel dat het Rijk een keer goed op een rij zet welke departementen en afdelingen SAP-systemen gebruiken en hoeveel licenties er nodig zijn. 'In het verleden hebben ook overheden willen profiteren van het model hoe meer licenties worden afgenomen hoe hoger het kortingspercentage wordt. Men komt er nu achter dat soms veel meer licenties zijn gekocht dan dat er gebruikers zijn.'

Licentieafspraken

De SAP-directeur verwacht overigens dat het omgekeerde ook voorkomt: dat er door een overheidsafdeling eigenlijk te weinig licenties zijn afgenomen voor het groeiende aantal gebruikers. Binnen het Rijk worden bijvoorbeeld veel reorganisaties doorgevoerd en afdelingen samengevoegd. Dat heeft invloed op licentieafspraken.

Hij wijst op de gezamenlijke zogeheten 3F-aanbesteding van de ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport die in 2012 overstapten op één financieel SAP-systeem. De samenwerking tussen deze departmenten maakt onderdeel uit van het programma de Compacte Rijksdienst. Dit was tegen het zere been van concurrent Oracle, dat vond dat bestaande licenties niet door andere ministeries mogen worden overgenomen. Oracle stapte naar de rechter, maar die was echter van mening dat de departementen expliciet om SAP mochten vragen en dat de Staat dus onderling licenties mag hergebruiken. Als mogelijke vervolgstap is het op termijn mogelijk dat de uitvoering van de financiële administraties van de 3F-departementen in een shared serviceorganisatie wordt belegd, naar analogie van P-Direkt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4709549). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.