Managed hosting door True

Software AG houdt omzet op peil; winst zakt

 

Software AG meldt een omzet van 1,05 miljard euro te hebben behaald in het boekjaar 2012. In 2011 lag de totale omzet een fractie hoger: 1,1 miljard euro. Volgens het Duitse softwareconcern is daarmee de doelstelling van behoud van omzet bereikt. De nettowinst zakte wel met 7 procent van 177,2 miljoen euro in 2011 naar 164,7 euro in 2012 door de mager presterende IDS Scheer-adviestak en extra investeringen.

Het betreft de voorlopige resultaten over het boekjaar 2012. Het softwarebedrijf zag daarin de inkomsten uit producten (licenties en onderhoud) stijgen naar 712,2 miljoen euro (2011: 673,9 miljoen euro). De omzet uit consulting en services viel hard terug: met 21 procent van 419,8 miljoen euro naar 333,3 miljoen euro in 2011.

Software AG levert middleware, databasesystemen, ontwikkelplatformen, software voor business process management (bpm), big data-producten, diverse beheertoepassingen voor servicegeoriënteerde architectuur en advisering over platformimplementaties. Bij het Duitse softwareconcern werkten eind 2012 5419 medewerkers, daar waar er aan het eind van 2011 nog 5535 medewerkers waren en eind 2010 zelfs nog 5644 werknemers.

Bpe draait goed

Uitgesplitst naar de drie hoofdactiviteiten behaalde Software AG in 2012 de meeste omzet uit 'business process excellence (bpe)-oplossingen'. De omzet in dit segment steeg met 4 procent naar 547 miljoen euro. Software AG investeerde in 2012 veertig miljoen euro in de verkoop en onderzoek & ontwikkeling in deze groeidivisie, waar bpm- en integratieplatform webMethods, ontwerp- en analysetool ARIS en big data-specialist Terracotta onderdeel van uitmaken.  

Het softwareconcern wil in 2013 meer investeringen doen in de bpe-divisie om daarmee de basis te leggen voor verdere groei. Volgens bestuursvoorzitter Karl-Heinz Streibich moet Software AG in staat zijn om in 2018 meer dan een miljard euro omzet uit dit segment te halen, tegen die tijd goed voor 80 procent van de omzet. 

Minder sterk

De traditionele divisie Enterprise Transaction Systems (ETS), gedreven door de databasemanagement-activiteiten (Adabas, Natural), deed het beter dan aan het begin van 2012 werd verwacht. De omzet zakte slechts met 1,6 procent naar 375,3 miljoen euro.

De omzet uit advisering, de IDS Scheer Consulting-divisie, stond zwaar onder druk. Die daalde met 34 procent van 189,2 miljoen euro uit 2011 naar 125,1 miljoen euro vorig jaar. Dat de omzet terugliep komt deels door een teruglopende vraag naar adviesdiensten maar ook doordat Software AG zich met de  divisie terugtrok uit een aantal slechtlopende markten. Verder is de nadruk komen te liggen op SAP-applicatie-advies, met name in de Duitsprekende landen. Software AG verkocht deze maand nog zijn Noord-Amerikaanse SAP-service-activiteiten aan Itelligence.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4656735). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.