Managed hosting door True

Oracle eist hogere boete voor SAP

 

Oracle eist dat de megaboete voor SAP wordt verhoogd wanneer de Duitse softwareleverancier een nieuwe rechtszaak krijgt. De boete voor SAP is nu vastgesteld op 1,3 miljard dollar (970 miljoen euro). SAP kreeg deze boete omdat het bedrijf TomorrowNow, dat in 2005 in handen van de Duitse leverancier kwam, auteursrechten van Oracle heeft geschonden.

SAP staat voor de rechtbank omdat dochteronderneming TomorrowNow onrechtmatig miljoenen bestanden van concurrent Oracle heeft gedownload. SAP was bereid 30 miljoen euro schadevergoeding te betalen. Oracle vroeg om een schadevergoeding van ruim 1,23 miljard euro. De jury gaf Oracle gelijk en deelde een boete uit van 1,3 miljard dollar, zo'n 970 miljoen euro. SAP vindt dat de jury een veel te hoge boete heeft opgelegd. SAP vindt de boete te hoog en het zou het bedrijf schaden voor verdere groei. Daarom vraagt SAP om een lagere boete of om een nieuwe rechtszaak, zo valt te lezen op een speciale website die door SAP in het leven is geroepen. Oracle eist op zijn beurt een hogere boete voor SAP indien de rechtszaak wordt overgedaan.


Amsterdam
Nieuwe ontwikkelingen rond de rechtszaak worden pas op 13 juli 2011 verwacht als de betrokken partijen weer voor de rechtbank in de Californische stad Oakland moeten verschijnen. Daar werd in het najaar van 2010 de rechtszaak, die drie weken duurde, tussen Oracle en SAP gehouden. De zaak ging over TomorrowNow dat Oracle's software en documenten illegaal heeft gedownload. Dat werd gedaan met een speciale softwaretool genaamd 'Titan'.

TomorrowNow is een specialist die diensten levert voor gebruikers van Oracle-applicaties en was onder andere actief in Amsterdam. TomorrowNow werd in 2005 door SAP overgenomen en in 2008 afgebouwd. Oracle begon een rechtszaak in 2007. SAP heeft altijd beweerd dat de schade van Oracle meevalt.

Onmin
De Duitse softwareleverancier SAP boekt over 2010 een nettowinst van ruim 1,8 miljard euro bij een omzet van bijna 12,5 miljard. De winst stijgt weliswaar met 4 procent ten opzichte van 2009, maar wordt flink gedrukt door de miljardenboete die het bedrijf aan Oracle moet betalen. De twee softwaregiganten leven sinds de rechtszaak in onmin. Zo verwijdert SAP alle Oracle Sun-servers uit zijn datacenters in de Benelux.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3801378). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.