Managed hosting door True

Test Serie: Registry cleaners voor Windows

 

Het register is een essentieel onderdeel van Windows, maar het raakt vervuild door overbodige en verouderde informatie. Om Windows fit en gezond te houden, moet het register regelmatig gezuiverd worden. Dat kan met zogenaamde registry cleaners. We hebben de vier populairste registerschoonmaakprogramma's getest: CCleaner, PowerTools, Registry Mechanic en Registry Cleaner Pro.

Het Windows Register is een database van voornamelijk configuratie-instellingen van Windows zelf en van gebruikers en applicaties. Bij Windows NT en hoger bestaat het register uit zeven verschillende bestanden. Het probleem is, dat Windows niet zo goed is in het verwijderen van registerinformatie die eigenlijk overbodig geworden is. Daardoor blijft er heel wat nutteloze informatie in het register achter. Omdat Windows voortdurend in dat register moet zoeken naar allerlei configuratie-informatie en instellingen, gaat dat trager en trager. Een registerhuishoudprogramma poetst de database en verwijdert al het "oud vuil". Het is natuurlijk belangrijk dat dit door een betrouwbaar programma gebeurt, want het register is erg belangrijk voor Windows. Als het beschadigt raakt, heeft dat zware gevolgen: Windows werkt dan niet meer behoorlijk of stopt zelfs met werken. Doolhof
Microsoft gebruikte vroeger (Windows 3.x era) INI-tekstbestandjes bij iedere stuk software om instellingen en configuratie-informatie in te bewaren. Dat werd echter al vlug een echt doolhof. Het was ook moeilijk om alles efficiënt te doorzoeken. Zo ontstond het idee om een Windows-register te maken: een centrale database met alle configuratie-informatie. Eerst was dat maar één bestand, maar ondertussen zijn het er zeven.

Het Windows-register is onderverdeeld in logische entiteiten die 'hives' heten, naar analogie van bijenkorven. Bijenkorven zijn onderverdeeld in raten en cellen, en dat is bij het register ook zo. De oorspronkelijke softwareontwikkelaar bij Microsoft die deze namen bedacht, is waarschijnlijk een bijenliefhebber geweest want het Windows-register zit vol met bijenverwijzingen. Een cel in het register bestaat uit een sleutel- en waardepaar. Een registersleutel kan bovendien subsleutels hebben. Waardes bestaan uit een naam en data. Het is mogelijk informatie in en uit het register te halen met behulp van .REG-bestanden. Microsoft voorzag ook nog een grafisch registerediteerprogramma genaamd RegEdit. Dat is echter niet voor beginners, want zonder kennis kan daarmee grote schade aangericht worden met desastreuze gevolgen voor de werking van Windows. Geteste producten

Er bestaat heel wat software om het register te zuiveren, van gratis tot commercieel. In deze vijfdelige serie beperken we ons tot vier populaire cleaners: CCleaner, jv16 PowerTools 2010, PcTools Registry Mechanic en Wise Registry Cleaner Pro.

Testmethode
Voor onze test gebruikten we Windows 7 met daarin de VMware Tools geïnstalleerd. Die Tools ondersteunen het gebruik van het besturingssysteem in een virtuele omgeving van VMware. Helaas heeft VMware niet voorzien dat die Tools gedeïnstalleerd kunnen worden als je de vooraf geconfigureerde Windows buiten VMware draait. Je kunt VMware Tools dan wel handmatig verwijderen door alle draaiende diensten te stoppen en de software van je harde schijf te wissen, maar dat laat toch nog heel wat rommel in het register achter. Wij hebben getest of de cleaners deze rommel ook effectief verwijderen en of onze Windows 7 na afloop ook correct blijft werken.

Algemene conclusie
Er is maar één programma dat echt slaagt in onze volledige test en dat is het commerciële jv16 PowerTools 2010. Alle andere registry cleaners laten steken vallen. Wil je toch niet betalen voor dit soort functionaliteit dan is Wise Registry Cleaner de beste gratis tool. Het feit dat slecht één hulpprogramma in onze test slaagde, is teleurstellend.

De kern
* Een registerhuishoudprogramma poetst de registerdatabase en maakt Windows op die manier sneller.
* Slechts één programma slaagde in onze test en dat is teleurstellend.

De serie
Registry cleaners voor Windows

Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro

Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3743997). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.