Managed hosting door True

Apeldoorn: liever te laat dan slechte BAG-data

 

De gemeente Apeldoorn verwacht pas dit voorjaar te kunnen aansluiten op de Landelijke Voorziening BAG. De Gelderse gemeente behoort met Den Haag, Middelburg, Oss en Lith en Twenterand tot het vijftal dat de deadline van 31 december 2010 niet haalde en door het ministerie van Infrastructuur & Milieu als risicogroep eerste categorie is aangeduid. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de projectplanning niet streng genoeg in de gaten is gehouden. Daarnaast heeft Apeldoorn ervoor gekozen een extra kwaliteitsslag uit te voeren.

Alle gemeenten moesten op 31 december 2010 een verbinding hebben met de BAG Landelijke Voorziening (BAGLV). Volgens het ministerie van Infrastructuur & Milieu wordt een goede werking van deze nieuwe Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen (BAG) geblokkeerd, doordat een aantal gemeenten de deadline niet heeft gehaald.

Een van de boosdoeners is de gemeente Apeldoorn. Een zegsman erkent dat de gemeente nog niet klaar is met de afronding van de BAG- werkzaamheden. 'Zoals het er nu naar uitziet, leggen wij dit voorjaar de laatste hand aan de werkzaamheden.'

Uitstel
Hij geeft twee oorzaken voor het niet halen van de deadline. 'De eerste is dat we onze planning niet streng genoeg hebben bewaakt. We zijn het project begonnen met veel ambities en dan gebruik je meer tijd dan je zelf ook wenselijk acht.' De tweede reden is volgens hem een kwalitatieve.

Apeldoorn kreeg half november 2010 van Infrastructuur & Milieu na een audit te horen dat de gemeente klaar was voor aansluiting op de BAG, mits er nog wat zaken werden verbeterd. De gemeente koos ervoor de verbeteringen grondiger aan te pakken, om op grotere schaal kwalitatief betere informatie te kunnen leveren. Deze extra verbeteringsslag zorgde er wel voor dat de deadline werd overschreden.

Kwaliteit
Volgens de woordvoerder gaat het om de kwaliteit van de databestanden en de koppelingen. Apeldoorn heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk foutloze referentiebestanden klaar te zetten. De meeste gemeenten die op de BAG zijn overgegaan, moesten verbeteringen aanbrengen op de referentiebestanden die al waren gekoppeld. Hij wijst erop dat veel gemeenten die wel tijdig zijn overgegaan de verplichting hebben om voor mei dit jaar nog een kwaliteitsslag moeten uitvoeren.

In Apeldoorn staan in de Basisregistraties Adressen & Gebouwen ongeveer 55.000 verblijfsobjecten en 100.000 panden. De gemeente ondersteunt de invoering van de BAG met software van Gouw IT en NedGraphics.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3738768). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.