Managed hosting door True

Met Google spraakgestuurd zoeken in het Nederlands

 

Google heeft spraakgestuurd zoeken beschikbaar gemaakt voor Nederlandse gebruikers.

Spraakgestuurd zoeken van Google, dat internationaal bekend staat als Voice Search, is een functie voor telefoons met Android en iPhones waarmee gebruikers internet kunnen doorzoeken door een zoekopdracht in te spreken. Spraakgestuurd zoeken maakt gebruik van de spraakherkenningstechnologie van Google, die gesproken woorden omzet in tekst. Dit stelt gebruikers in staat om gesproken zoekopdrachten door Google te laten uitvoeren alsof het om ingetypte zoekopdrachten gaat.

Spreken is de meest natuurlijke manier om een mobiele telefoon te bedienen; sneller en eenvoudiger dan typen. Google maakte spraakgestuurd zoeken eerder beschikbaar voor de talen Engels, Mandarijn, Japans, Koreaans, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Russisch en Turks.

Hugo Barra, product management director bij Google, over spraakgestuurd zoeken in Nederland: "De 500 Nederlandstalige sprekers die ons geholpen hebben bij de ontwikkeling hebben we geselecteerd in alle regio's van het land om er zeker van te zijn dat alle accenten herkend worden. Het maakt dus niet uit of je uit Groningen, Amsterdam of Maastricht komt. De sprekers hebben populaire zoekopdrachten voorgelezen in het Nederlands binnen tal van geluidsomstandigheden, zoals in zoals restaurants, in drukke straten en in auto's. Daarnaast stelden we een vocabulaire samen die uit ettelijke honderdduizenden herkenbare woorden bestaat."

Amir Mané, productmanager Google Speech Technologies: "Het doet ons een groot genoegen om spraakgestuurd zoeken voor Google in het Nederlands uit te brengen. Naar onze mening is deze functie bij uitstek geschikt voor gebruikers van mobiele telefoons. Typen op dergelijke toestellen kan namelijk lastig zijn, zeker wanneer je onderweg bent. Spraakgestuurd zoeken voor Google stelt gebruikers in staat om internet te doorzoeken door simpelweg hun zoekopdrachten in te spreken. Dit biedt hen een alternatieve en vaak veel eenvoudiger manier om antwoorden op hun vragen te krijgen. Of het nu gaat om het vinden van een restaurant in de buurt of het opvragen van een routebeschrijving via Google Maps Navigation."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3621652). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.