Managed hosting door True

Centric zoekt overname op corporatiemarkt

 

Centric kijkt nadrukkelijk naar de corporatiemarkt of het daar een concurrent kan overnemen. Dat zegt directielid Karim Henkens. Hij voorspelt dat er op termijn nog twee of drie grote aanbieders van woningbouwsystemen overblijven en daar wil Centric er één van zijn. Volgens Henkens zal op de corporatiemarkt dezelfde ontwikkeling te zien zijn als bij de markt voor de lokale overheid: ineens speelt volumegroei een doorslaggevende rol en komt er een overnamegolf.

De softwaremarkt voor woningcorporaties wordt gedomineerd door een achttal lokale aanbieders: NCCW, Centric, SG Automatisering, DSA Vision, Databalk, Itris, Ctac en Repab. Volgens Karim Henkens, directeur bij Centric, is de markt met vierhonderd woningbouwverenigingen als klantenkring te klein voor zoveel aanbieders. Zeker omdat er voortdurend investeringen nodig zijn in software en diensten.

Overnamegolf
Hij verwacht dan ook een consolidatieslag waarna nog twee of drie grote aanbieders overblijven. 'Wij willen daar straks bij zijn. Voor ons is de corporatiemarkt een belangrijk segment. Het is een weinig conjunctuurgevoelige sector met veel terugkerende omzet. Van de top tien corporaties bedienen wij er zes met ons primaire systeem.'

De directeur vertelt dat Centric onderzoekt of acquisities mogelijk zijn. 'Bij zo'n verticaal segment gaat het bij overnames vooral om het vergroten van het marktaandeel. Maar omdat de corporatiemarkt zo'n typische markt is, kijken wij ook naar de toegevoegde waarde die een overnamekandidaat kan bieden. De meeste softwareleveranciers hebben bijvoorbeeld, net als wij overigens, naast hun primaire systeem ook extra onderdelen voor bijvoorbeeld 'treasury management'.'

Momentum
Nu wordt al langer de verwachting uitgesproken dat een overnamegolf op de corporatiemarkt aanstaande is. Tot nu toe is die voorspelling niet uitgekomen. 'Maar', zegt Henkens, 'er hoeft maar even een momentum te ontstaan en de overnames volgen elkaar op.' Hij legt graag een parallel met de gemeentelijke automatiseringsmarkt. Daar zocht Centric in tussen 1992 en 1997 tevergeefs naar overnamekandidaten, maar nam het in de periode 1997-1998 in zes maanden tijd drie partijen over.

'Stom toeval', noemt hij het, 'maar als er eenmaal een bedrijf is overgenomen, kan het in zo'n sector snel gaan.' In zijn ogen is dat een economische wijsheid, waarbij volumegroei (schaalvergroting) uiteindelijk de doorslag geeft. Uiteindelijk zijn er op de gemeentemarkt nog slechts een paar aanbieders van primaire systemen overgebleven.

Typische markt
Volgens Henkens is de Nederlandse corporatiesector een unieke markt die je nergens anders tegenkomt. Dat zie je in de primaire bedrijfssoftware terug. 'Het lijkt dan wel te gaan om alleen een verhuuradministratie, maar daaronder zit een verkapt belastingsysteem met veel berekeningen.' Voor aanbieders geldt dat investeringen in innovatie voortdurend nodig zijn maar ook lonend moeten blijven. Dat kan alleen als de groep klanten groot genoeg is.

Centric is vier jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de opvolger voor het vooral met eigen technologie gebouwde pakket Wocas/X. Bij dit nieuwe systeem, Wocas4all, is meer gebruikgemaakt van standaardtechnologie (Microsoft-tooling). Ook is het product gereed gemaakt voor gebruik van webportals. 'Niet alleen corporaties zelf, maar ook belanghebbenden als huurders, aannemers of deurwaarders willen vandaag de dag online toegang krijgen tot een primair systeem om hun zaken te regelen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3507536). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.