Microsoft gaat 'het nieuwe werken' in het mkb stimuleren. Met gratis informatiesessies wil de leverancier het mkb overuigen van de voordelen van 'het nieuwe werken'. Dat moet uiteraard het liefst gebeuren met software van Microsoft, zoals BPOS.
Ten opzichte van het mkb in de rest van de wereld loopt het Nederlandse mkb niet voorop bij investeringen in software waarmee medewerkers altijd en overal - en dus efficiënter - kunnen werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Microsoft naar het gebruik van it-technologie door mkb'ers uit vijftien landen. Terwijl Nederlandse mkb'ers eerst voorop liepen bij it-investeringen, maken ze op dit moment minder gebruik van software voor online vergaderen, crm en samenwerken aan documenten dan collega's uit de rest van de wereld. Om de ondernemers de toegevoegde waarde te laten ervaren van software die ‘het nieuwe werken' mogelijk maakt, start Microsoft een praktijkgerichte campagne, inclusief gratis informatiesessies.
De grote meerderheid van de Nederlandse mkb'ers beschikt over een server (79,3 procent), back-up (90,8 procent), e-mail (96,4 procent) en een website (88,0 procent), maar software waarmee altijd en overal gewerkt kan worden wordt veel minder gebruikt. Zo geeft 45,4 procent van de Nederlandse mkb'ers aan niet over software te beschikken om samen te werken aan documenten. Dat is het hoogste percentage van alle landen en een stuk hoger dan het gemiddelde wereldwijd (23,2 procent). Bijna tweederde (64,9 procent) van de Nederlandse mkb'ers beschikt evenmin over mogelijkheden om online te vergaderen. Ook dat is aanmerkelijk hoger dan het gemiddelde van 40 procent van alle andere landen.
Remmende voorsprong
Volgens Microsoft Nederland is de wet van de remmende voorsprong van toepassing op het Nederlandse mkb. Arjan Oude Kotte, directeur MKB bij Microsoft Nederland: "Ondernemers moeten geholpen worden hun achterstand in te lopen. De toegevoegde waarde van software die medewerkers helpt efficiënter en altijd en overal te werken, moeten zij simpelweg in de praktijk ervaren. Een voorbeeld van zo'n praktijksituatie was afgelopen winter, toen de weersomstandigheden ervoor zorgden dat veel werknemers thuis bleven. Slechts weinig medewerkers konden echter thuiswerken, samenwerken of hadden toegang tot belangrijke informatie. Dat is simpelweg verspilling van tijd en geld. Daarom vormt de praktijk ook het uitgangspunt van onze nieuwe campagne en de gratis inspiratie- en informatiesessies die ondernemers op diverse plaatsen in het land kunnen volgen."
E-commerce en crm
68,1 procent van de mkb'ers zegt niet over software te beschikken waarmee hun klanten online diensten kunnen kopen, e-commerce. Wereldwijd ligt dit percentage gemiddeld op 45,6 procent. Meer dan een derde (39,8 procent) van de Nederlandse mkb'ers geeft aan niet te beschikken over software om klantgegevens te interpreteren en benutten (crm). Het wereldwijde gemiddelde is 30,4 procent.
Belang it erkend
De achterstand in software die het nieuwe werken mogelijk maakt, betekent niet dat de Nederlandse ondernemer het belang van it voor zijn onderneming onderschat. Toch is hij ook daarin nuchterder dan zijn collega's wereldwijd: 78,1 procent van de Nederlandse mkb'ers geeft aan dat it ‘kritiek' of ‘zeer belangrijk' is voor het dagelijks functioneren van zijn onderneming, ten opzichte van 85,9 procent van alle mkb'ers wereldwijd.
Informatie- en inspiratiesessies
Tijdens de gratis informatie- en inspiratiesessies krijgen ondernemers meer informatie over de voordelen en de valkuilen van ‘het nieuwe werken'. Ook wordt een praktische aanpak doorgesproken en komen diverse scenario's aan bod die de ondernemer kan toepassen op zijn eigen bedrijf. De sessies worden gegeven op verschillende locaties in het land. Ondernemers die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via www.microsoft.nl/hnw/mkb
Lees ook