Managed hosting door True

Imtech zoekt gemeenten voor Duitse software

 

Imtech wil het bedrijfssoftwarepakket Newsystem Public verkopen aan Nederlandse lokale overheden. De Microsoft-oplossing is van het onderdeel Infoma en heeft in Duitsland en Zwitserland ruim negenhonderd gemeenten als klant. De technische dienstverlener zoekt naar gemeenten die een proefproject willen starten.

Infoma is het zusterbedrijf van de middelgrote Duitse automatiseerder Fritz & Macziol, in 2006 overgenomen door Imtech. De technische dienstverlener wil proberen succesverhalen in landen te exporteren naar andere landen. Het product Newsystem Public van Infoma is zo'n succesverhaal. Deze gemeentelijke bedrijfssoftware, gebaseerd op het Microsoft Dynamics NAV-platform, wordt door ruim negenhonderd Duitse en Zwitserse gemeenten (zo'n 55.000 gebruikers) gebruikt.

Newsystem Public is een modulair pakket en omvat functionaliteit voor financiële verslaglegging, budgettering, gemeentelijke belasting, burgeradministratie, gebouwbeheer, document- en recordmanagement, beheer van de openbare ruimte, managementrapportages en werkstroombeheer.


Integraal

Imtech verwacht de gemeentemarkt te kunnen interesseren voor dit Duitse product, omdat het een geïntegreerde opzet kent. Het bedrijf heeft na een marktverkenning geconcludeerd dat veel Nederlandse gemeenten met losse systemen werken die weliswaar aan elkaar zijn geknoopt, maar niet efficiënt met elkaar samenwerken. Dubbele invoer van data komt daardoor nog steeds voor. Ook constateert Imtech dat bij het opmaken en publiceren van begrotingen en rapportages nog veel handwerk komt kijken. Bij Newsystem Public is bijvoorbeeld Excel in een centrale backoffice-omgeving te gebruiken.

Het bedrijf pretendeert met Newsystem Public bedrijfsprocessen binnen gemeenten te stroomlijnen volgens een gestandaardiseerde manier. Daardoor zijn koppelingen vanuit de backoffice met de digitale balie en andere backofficetoepassingen zoals geografische systemen makkelijk te leggen. Ook het thuiswerken wordt ermee vereenvoudigd. Een centrale rol in het systeem speelt het financiële beheer. Volgens Imtech groeit dit uit tot de draaischijf van informatie en processen binnen gemeenten en daarom vormt de financiële module de kern van Newsystem Public.


Pilots

Imtech zoekt naar gemeenten die willen meedoen aan een proefproject. De automatiseerder zal zich inderdaad eerst moeten bewijzen met Newsystem Public, want de gemeentelijke automatiseringsmarkt is een moeilijk te betreden markt. Centric (ook Microsoft-software) en PinkRoccade (SAP-platform) maken er qua backofficesystemen de dienst uit en Procura pikt wat graantjes mee. Een paar jaar terug probeerde Unit 4 Agresso via het verworven Decade (financiële software voor de lokale overheid) andere bedrijfssoftware aan gemeenten te slijten. Dat aanvalsplan mislukte.

Meer kansen voor nieuwe aanbieders liggen bij de midoffice- en frontoffice. Imtech deed in 2007 via een consortium met Brein en GouwIT mee aan een midoffice-aanbesteding (Andez-3), maar trok zich uiteindelijk terug. Het bedrijf is sinds de overname van PAC in 1999 wel al actief op de lokale overheidsmarkt als systeemintegrator en webdienstverlener. De gemeenten Rotterdam en Amstelveen waren bijvoorbeeld klanten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3181821). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.