Managed hosting door True

Microsoft: Gevolgen slechte ERP-markt beperkt

 

Microsoft Business Solutions heeft relatief weinig last van de slechte omstandigheden op de erp-markt. Het bedrijfsonderdeel voor zakelijke software boekt minder omzet uit software dan een jaar geleden, maar die daling is beperkt in vergelijking met de omzetcijfers van belangrijke concurrenten.

De leverancier zegt te profiteren van zijn aandeel in de markt voor middelgrote bedrijven en verwacht omzet te genereren uit upgrades van het erp-pakket Dynamics AX. Daarnaast sluit de leverancier contracten met multinationals. Volgens Microsoft kiezen grote organisaties er steeds vaker voor om erp af te nemen bij meerdere leveranciers. Voor sommige bedrijfsonderdelen wordt specifieke erp-software aangeschaft terwijl bedrijfsbreed andere erp-software wordt gebruikt.

Tijdens Convergence 2009, het congres voor partners en klanten van Microsoft Dynamics erp- en crm-software, dat 5 november 2009 is gehouden in Rotterdam, ontkomt de leverancier er niet aan om in te gaan op de slechte economische omstandigheden op de erp-markt. De hoogste manager van de divisie voor zakelijke software, Michael Park, zegt in zijn openingstoespraak: ‘We hebben het zwaarste jaar uit onze geschiedenis achter de rug en leven nu in een nieuwe realiteit waarin we harder moeten werken.' De softwareleverancier wijzigde de opzet van het evenement. In plaats van één vaste locatie is het jaarlijkse congres verspreid over verschillende bijeenkomsten in vier Europese steden.

Microsofts divisie voor zakelijke software boekte over het derde kwartaal van 2009 wereldwijd 6 procent minder omzet uit licenties dan in dezelfde periode in 2008. Dat is in vergelijking met de cijfers van concurrenten op markt voor erp- en crm-software een geringe daling. Concurrent Exact boekte bijvoorbeeld 17 procent minder omzet uit software en SAP noteerde 31 procent minder omzet uit licenties. Onderzoeksbureau Forrester becijferde dat de wereldwijde omzet uit erp-licenties, onderhoud en dienstverlening tussen 2008 en 2009 met ongeveer tien procent terugloopt.

Park denkt dat de zwaarste periode inmiddels achter hem ligt ‘Afgelopen april was absoluut de zwaarste tijd voor ons. Toen was de omzet uit software vergeleken met een jaar eerder tien procent lager.'

Microsoft Dynamics AX

Volgens Park doet zijn bedrijf het relatief goed doordat zij veel erp- en crmsoftware maken voor middelgrote bedrijven en het midden- en kleinbedrijf. ‘We zien dat vooral leveranciers van erp-oplossingen voor multinationals last hebben van de afgenomen vraag van klanten.' Hij ziet daarnaast de trend dat multinationals die bedrijfsbreed een erp-pakket invoeren, ervoor kiezen om bij bedrijfsonderdelen branchspecifieke erp-software te gebruiken die gericht is op bepaalde bedrijfsactiviteiten.

Tim Wolff, manager marketing en strategie Microsoft Business Solutions: 'Daarbij spelen ook kostenoverwegingen een rol. In de huidige economische situatie kijken multinationals vaker hoe ze kosten kunnen besparen. Bedrijfsonderdelen die niet goed lopen worden verkocht. Grote bedrijven zijn vaak opgezet als een conglomeraat. Als het management overweegt om bedrijfsonderdelen te verkopen is het beter als die divisies niet in een bedrijfsbreed erp-implementatietraject zit. Dan kunnen ze sneller worden verkocht.'

Productmanager Dynamics AX, Kees Hertogh, ziet vooral veel aandacht voor zijn erp-pakket vanuit de detailhandel. ‘Bedrijven moeten kosten besparen. Ze willen grip hebben op hun voorraadbeheer. Om snel te kunnen reageren op veranderingen in de vraag is het belangrijk dat het voorraadbeheer wordt gekoppeld aan transactiesystemen.' Hertogh verwacht dat verkopen van licenties aan nieuwe klanten voorlopig lastig blijft, maar ziet wel dat bestaande klanten overwegen om hun erp-pakket AX 3.0 te upgraden naar AX 2009. ‘De beheerskosten moeten omlaag, bijvoorbeeld door virtualisatie en door schaalbaarheid kunnen met dezelfde hardware twee keer zoveel gebruikers de software gebruiken.' Daarnaast verwacht Hertogh dat bedrijven meer gaan investeren in mobiele toepassingen van de bedrijfssoftware.

Microsoft Dynamics
Het aanbod van Microsoft Dynamics bestaat uit het erp- en crm software. Partners ontwikkelen en vermarkten branchespecifieke erp-software op basis van Microsoft Nav (Navison) gericht op lokale bedrijven met 20 tot ruim 1000 medewerkers en Dynamics AX (Axapta), gericht op internationale organisaties met tussen de 200 en 3000 of meer medewerkers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3150421). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.