Managed hosting door True

Apotheker: 'Ook SAP maakt coole technologie'

 

SAP-ceo Leo Apotheker heeft op het ITxpo-congres in Cannes een lans gebroken voor event-based computing. In een adem weerlegde hij ook de kritiek dat zijn bedrijf blijft teren op een gedateerd businessmodel. "Saas-diensten kunnen offline gaan, kijk maar naar Google."

SAP heeft het moeilijk. De cijfers vallen tegen, de ERP-markt is verzadigd, en concurrenten zoals Microsoft, Oracle en IBM werpen zich steeds nadrukkelijker op als applicatiebouwers die de suite van de Duitse technologiegigant als vertrekpunt nemen.

Klanten gebruiken de SAP-software al jaren onder licentie, terwijl het vandaag al cloud computing is wat de klok slaat, met nieuwe abonnementsformules en 'on demand'-modellen als logische gevolg. SAP wordt door vriend en vijand dan ook op de vingers getikt, omdat het bedrijf maar niet wil loskomen van zijn gedateerde, licensed businessmodel.

Veel vragen dus, waardoor het weinig betoog behoeft dat er nogal uitgekeken werd naar het vraaggesprek met ceo Leo Apotheker van SAP op het Gartner ITxpo congres in Cannes. Te meer omdat Apotheker nog maar enkele maanden in het zadel zit bij de ERP-specialist.

"Bedrijven worden aan elkaar gelinkt, slimme toestellen werken steeds nadrukkelijker samen", klonk het. "Bij SAP willen we die samenwerkingsverbanden omarmen. Wat dus wil zeggen dat ook wij ons volop voorbereiden op die nieuwe realiteit. Orkestratie over verschillende platformen heen wordt steeds belangrijker."

Meer nog dan in cloud computing, gelooft Apotheker in real-time, event based computing. Gartner heeft er zelfs een speciale naam voor bedacht: 'pattern based strategies'.

"Ogenblikkelijk patronen kunnen detecteren in grote hoeveelheden data, en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen, wordt zonder twijfel het nieuwe dada", aldus nog Apotheker. "Event based computing zal er ook voor zorgen dat business en it eindelijk terug naar elkaar toegroeien."

"Bij SAP ontwikkelen we momenteel 'In Memory'-databases via dewelke je in minder dan een seconde gigantisch veel data kan analyseren, uit verschillende informatiebronnen. De nieuwe versies van ByDesign zullen bijvoorbeeld op die databases draaien. Bedoeling is om echt in een real time omgeving te kunnen werken. Het resultaat van de analyses maken we opvraagbaar via user interfaces die even eenvoudig zijn als iTunes. Zeg dan nog dat SAP geen coole technologie ontwerpt!"

Network enabled

De suites van SAP worden in de nabije toekomst fully network enabled. Business ByDesign en zowat alle nieuwe applicaties en extenties rond de suite zullen worden opgezet in de cloud. De suites zelf blijven echter on-premise. Net zoals er geen grootschalige switch komt naar saas-diensten. Het licensed businessmodel wordt dus behouden, en de prijs voor ondersteuning zal in de komende jaren zelfs nog flink naar omhoog gaan.

"Klanten zullen meer keuze krijgen", benadrukt de ceo. "Onze e-sourcing oplossing bieden we bijvoorbeeld al aan via een abonnementsfomule. Maar als je saas gebruikt, gebeurt het wel eens dat je offline gaat. Kijk maar naar Google. Bij SAP willen we geen downtime, nooit! Het belangrijkste system binnen een onderneming mag niet offline gaan. Dat we in zekere zin vasthouden aan een licensed on-premise model, heeft dus een reden. Bovendien is saas niet goedkoper, zoals vele mensen denken. Het is gewoon een andere manier om eem product bij de klant te krijgen."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3141655). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.