Managed hosting door True

Forrester: Middlewaremarkt klimt uit dal

 

Het gaat weer beter met leveranciers in de markt voor middleware-software. Onderzoeksbureau Forrester keek naar de activiteiten van veertien grote leveranciers van middleware, waaronder IBM, Oracle en Microsoft. Het aantal activiteiten is zeker minder geworden, zegt het onderzoeksbureau. Echter de tweede helft van 2009 verwachten de analisten weer meer samenwerkingsovereenkomsten en productaankondigingen van leveranciers. ' We verwachten dat leveranciers vanaf begin 2010 meer strategische veranderingen aankondigen', zegt analist Stefan Ried.

Het eerste halfjaar van 2009 telde het analistenbureau 120 activiteiten, zoals partnerships of overnames. In het tweede halfjaar van 2008 waren dat er nog 170. De leveranciers betraden vooral geen nieuwe markten meer, er waren 43 procent minder van dergelijke aankondigen vergeleken bij een halfjaar eerder. Ook het aantal productaankondigen nam sterk af met de dertig procent. Er werden wel meer overnames aangekondigd.

Het analistenbureau vindt dat de voorspelde consolidatie van de middlewaremarkt vooralsnog meevalt. 'Het aantal overnames is het afgelopen jaar niet exponentieel toegenomen', zegt Ried. Hij verdeelt de gedane overnames in drie soorten: Overnames voor uitbreiding van het portfolio (bijvoorbeeld de overname van Sun door Oracle. Overnames gedreven door consolidatie (bijvoorbeeld IBM dat ILOG kocht) en overnames gericht op innovatie (bijvoorbeeld de overname van saas-leverancier Cogheid door SAP).

Virtualisatie en cloud-computing
Leveranciers van middleware zien vooral kansen op het gebied van virtualisatie en cloud-computing. Veel van de productaankondigen waren oplossingen om gevirtualiseerde hardware te ondersteunen. Forrester noemt het voorbeeld van IBM's Websphere Cloud Burst. Ook kondigden veel levanciers cloudplatformen aan. Tiboc's Silver is daar, aldus het analistenbureau, een voorbeeld van.

Teruglopende groei in 2008
Analistebureau Gartner meldde begin dit jaar dat de markt voor applicatie-infrastructuur en middleware in 2008 groeide met krap 7 procent tot 15,1 miljard dollar (zo'n 11,4 miljard euro). Een jaar eerder lag de groei op 13,3 procent bij een totale waarde van 14,1 miljard euro. Het bureau wijt de afname aan de kredietcrisis en de overname van middleware-leverancier BEA door Oracle. 'Op een overname van deze omvang volgt altijd een periode van onzekerheid bij klanten', zegt onderzoeksdirecteur Fabrizio Biscotti van Gartner.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3130401). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.