Managed hosting door True

Bedrijven kiezen hybride cloud-model

 

Bedrijven zullen de komende jaren kiezen voor een hybride cloud-model: ze zullen slechts een deel van hun applicaties in de cloud onderbrengen en een ander deel virtualiseren binnen hun eigen private cloud. Dat voorspellen de deelnemers aan het CloudCamp-evenement in Amsterdam.

Bedrijven zullen de komende jaren kiezen voor een hybride cloud-model: ze zullen slechts een deel van hun applicaties in de cloud onderbrengen en een ander deel virtualiseren binnen hun eigen private cloud. Daar leken de discussiepartners van CloudCamp, een conferentie over cloud computing-technologie, het donderdagmiddag in Amsterdam over eens te zijn.

Marketing manager Arvid Fossen van Aserver, een Belgische leverancier van datacenteroplossingen: "Veel bedrijven zullen hun eigen clouds bouwen. Maar capaciteitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat applicaties moeten overflowen naar publieke clouds. Uiteindelijk zullen veel bedrijven daarom kiezen voor hybride clouds."

Marc Samson van Cisco toonde zich optimistischer: "Jaren geleden waren bedrijven bang om te outsourcen, om dezelfde redenen die nu genoemd worden. Dat gaat veranderen. Is er iemand die een eigen elektriciteitscentrale heeft? Nee. Ict gaat uiteindelijke precies hetzelfde zijn." Fossen: "Het zal een geleidelijke ontwikkeling zijn. Kijk naar Google: die heeft er voor gekozen om gebruikers hun Gmail-post ook lokaal te kunnen laten lezen. Zodat ze niet het risico lopen alles te verliezen als hun internetverbinding eruit ligt."

Microsoft biedt keuze
Ook Microsoft-evangalist Serge van Schie, voorspelde dat een hybride cloud-model de toekomst heeft. Deze voorspelling bleek wonderwel te passen binnen Microsofts software + services-strategie: "Bedrijven hoeven niet te kiezen tussen lokaal of cloud, maar kunnen beiden combineren. Dat noemt Microsoft software plus services: we kopiëren het huidige Microsoftplatform naar het web. Windows Azure is geen hostingomgeving. Het is een platform waarop je je applicaties kunt bouwen en gebruik kunt maken van de voordelen van de cloud, waar die er zijn. De cloud is een optie. Het is een aanvullend platform voor het draaien van applicaties. Ook al zijn jullie dat misschien niet van Microsoft gewend, software plus services gaat over keuze."

Schuiven met applicaties
Om op een hybride situatie voorbereid te zijn, zullen bedrijven echter moeten nadenken over hun architectuur. Dat zei Maarten Kleyn, mede-oprichter van IntermediaT, dat organisaties adviseert en ondersteunt bij het migreren van bestaande applicaties naar de cloud. "Ze moeten die zo ontwerpen dat ze kunnen schuiven met applicaties, van een private, naar een hybride naar een publieke cloud."

Kleyn adviseert bedrijven om hoe dan ook "na te denken over een cloudstrategie. Ook al wordt de cloud momenteel gehyped, denk na over je architectuur. Zorg dat die tegen wijzigingen kan, zelfs als je niet weet wat die wijzigingen gaan inhouden."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2917024). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.