Managed hosting door True

Licentiemodel leidt tot perverse klantrelatie

 

Software slijt niet. Wil je bedrijven dus een nieuwe licentie verkopen, dan moet je de ondersteuning op je product stopzetten. Nieuwe functionaliteit is alleen maar een excuus om een nieuwe versie uit te brengen. Dat zegt de ceo van opensourcesoftwareleverancier Red Hat.

Volgens Red Hat ceo Jim Whitehurst leidt het businessmodel van bedrijven die software verkopen op basis van een licentiemodel tot een ‘perverse' klantrelatie. Whitehurst: "Software slijt niet. Hoe krijg je je klant dan zo gek om opnieuw een licentie te nemen? Je stopt de ondersteuning op je product. Zo dwing je klanten up te graden. Nieuwe functionaliteit is het excuus, terwijl uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de programmafuncties niet wordt gebruikt. Ondertussen wordt software alleen maar omvangrijker."

Kredietcrisis
Whitehurst vindt een abonnementsmodel, zoals Red Hat hanteert, wel klantvriendelijk: "Wij willen dat klanten elk jaar hun abonnement verlengen. We dringen ze geen nieuwe functionaliteit op. We dwingen hen niet hun ict-omgeving te veranderen en applicaties te reïntegreren. We voegen alleen functies toe waar onze klanten om vragen. Dat maakt ons businessmodel inherent klantgericht. Daardoor groeien we, ook tijdens deze down cycle."

De Red Hat-ceo betoogde al eerder dat de kredietcrisis goed is voor leveranciers van opensourcesoftware. Whitehurst herhaalde deze boodschap woensdagmiddag nog eens tijdens een bezoek aan Amsterdam: "De .com-crisis was voor Red Hat de start van een bloeiperiode. Veel bedrijven besloten toen, gedwongen door de economische crisis, te migreren van Unix naar Linux. Nu zien we opnieuw groei. Dat komt niet alleen omdat bedrijven overstappen van WebSphere op JBoss, maar ook omdat ze Windows inruilen voor Linux. Tijden zoals deze zijn goed voor ons."

SOA-platform succesvolste lancering ooit
Whitehurst zegt niets te merken van de tanende populariteit van de service oriented architecture (soa), die Gartner onlangs in een rapport benoemde. Whitehurst: "Het JBoss Enterprise SOA Platform is onze meeste succesvolle productlancering ooit."

Het JBoss Enterprise SOA Platform van Red Hat combineert soa, enterprise application integration (eai), business process management (bpm) en event-driven architecture (eda) technologieën, om services en applicaties te integreren en bedrijfsprocessen te automatiseren. Het platform kan geïntegreerd worden met open en gesloten source producten en tools van derden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2798157). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.