Managed hosting door True

Microsoft zet in op dynamisch datacenter

 

Tijdens de Microsoft Management Summit (MMS) 2008 in het Amerikaanse Las Vegas hield Bob Muglia, VP server & tools business bij Microsoft, een keynote over dynamische datacenters. Ook lichte hij de Microsoft-visie Dynamic IT toe.

Tijdens MMS 2008 ging Microsft-VP Bob Muglia in op het thema ‘Dynamic IT: Transforming Management & The Datacenter'. Dynamic IT is de visie die Microsoft heeft met betrekking tot datacenters en is opgedeeld in vier stadia: Basic, Standarized, Rationalized, Dynamic. De meeste ondernemingen zitten op dit moment nog in het stadium ‘Basic', wat inhoud dat deze bedrijven it vaak nog als een ‘cost center' ervaren. Het doel dat Microsoft heeft met Dynamic IT is door middel van mensen, processen en technologie de ondernemingen naar een hoger niveau te tillen. Deze visie is een tienjarenplan, waarvan nu het vijfde jaar is aangebroken.

Binnen deze visie van Microsoft sluit virtualisatie naadloos aan. Om tot een ‘dynamic datacenter' te komen, moet het fysieke datacenter efficiënter gebruikt worden. Microsoft gaf met een demonstratie aan dat het mogelijk is om Windows Server 2008 volledig geautomatiseerd uit te rollen, inclusief verschillende serverrollen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de TaskSequencer in System Center Configuration Manager en de mogelijkheid van Server 2008 om rollen en features ‘unattended' te installeren. Deze demo werd uitgevoerd op Dell-hardware, waarbij Microsoft en Dell samengewerkt hebben om ook hardware-ondersteuning in de tasksequencer toe te voegen. Het resultaat was een volledige uitrol van een domain controller op een Dell-server, waarbij tijdens de installatie ook de RAID-settings, BIOS-settings en andere hardware-instellingen geautomatiseerd werden. Hiermee is een consistente serveruitrol mogelijk met een minimale inspanning van een beheerder.

Om een stap verder te komen in efficiëntie kan hardwarevirtualisatie ingezet worden. Dit kan gedaan worden door de inzet van bijvoorbeeld Virtual Server, VMware ESX en Hyper-V. Bovenop de hardwarevirtualisatie kan door middel van applicatievirtualisatie sneller en beter applicaties op servers worden aangeboden. Op servers heeft applicatievirtualisatie hetzelfde voordeel als het aanbieden van applicaties op de desktop, waardoor servers eenduidiger kunnen worden uitgerold.

Door middel van het vastleggen van zowel de hardware, de virtualisatie en het applicatielandschap in modellen kan het beheer hiervan worden geautomatiseerd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de management packs van System Center Operations Manager. Hierin kan een applicatie worden beschreven hoe deze is geïmplementeerd en van welke lagen in het dynamische datacenter gebruikgemaakt wordt. Indien bijvoorbeeld een webapplicatie te veel resources gebruikt van een virtuele server kan het model door de virtual server gebruikt worden om een extra server aan te maken op de webfarm en deze te koppelen aan de applicatie. Dit proces kan met tussenkomst van de beheerder worden uitgevoerd, maar is ook volledig te automatiseren. Op deze manier ontstaat er een datacenter die zich zelf dynamisch kan aanpassen aan de omgeving.

Tijdens de Keynote werden de volgende aankondigingen gedaan:
- System Center Configuration Manager R2 ondersteunt multicast
- System Center Virtual Machine Manager 2008 bèta:
• Ondersteund VMware ESX (één managementtool voor meerder omgevingen)
• Powershell scriptintergratie
• Vmotion ondersteuning op ESX Server
- Hyper-V krijgt Live Migration ondersteuning
- System Center Cross Platvorm Extensions bèta 1 is uitgegeven, hiermee is het mogelijk om in SCOM ook verschillende Linux/Unix-platvormen te monitoren vanuit één tool.

Erik Luppes
Technical Consultant
Professional Services & Infrastructures
Getronics PinkRoccade

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2539773). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.