Managed hosting door True

'Na overname Cognos is het wachten nu op HP'

 

De overname van Cognos door IBM (voor 5 miljard dollar) komt voor de experts van het Topic Business Intelligence niet als een verrassing. "Oracle zette de trend in, SAP's overname van Business Objects was belangrijk omdat het eindspel was. De rest is naspel."

Doordat er al druk gespeculeerd werd over wie Cognos zou overnemen, is IBM als koper geen verrassing. Toch vindt Computable-expert Andries Bottema niet dat we kunnen zeggen dat het te verwachten was: "De eerste grote overname (Hyperion door Oracle) ging nog over een belangrijke installed base, de tweede (Business Objects door SAP) ging over het complementeren van een productaanbod. Nu moeten we constateren dat ondanks de vele samenwerkingsverbanden die IBM al met Cognos had, het gaat om... eh ja, wat eigenlijk?"

Nieuw equilibrium

De experts van het Computable Topic Business Intelligence vinden het vreemd dat HP tot nog toe niets van zich heeft laten horen. "Mijn verwachting is dat HP nu minstens één van de drie overgebleden ‘oude' leveranciers, te weten SAS, Information Builders en Microstrategy, koopt om te kunnen blijven concurreren met IBM", zegt Norman Manley. Met de overname neemt IBM veel sterker positie in de BI-frontend, waar ze tot op heden geen zichtbaar product hadden. "Hopelijk is IBM in staat om synergie met hun BI ETL en databaseproducten te realiseren", aldus Robert Mansour. Hij verwacht dat door deze overname er meer plaats op de markt komt voor nieuwe, innovatieve BI-niche-leveranciers. De markt wordt wel helderder. Voor een best-of-breed product klop je aan bij Information Builders of SAS. Voor een bredere oplossing zullen dat IBM, SAP of Oracle zijn. En als je zelf wilt knutselen, ga je naar Microsoft. Het expertteam verwacht dat er nog zeker (kleinere) overnames zullen volgen, "maar er is een nieuw equilibrium".

Kleine troost

Henk Scholten maakt zich zorgen over wat er met het Nederlandse bedrijf Temtec / Executive Viewer gaat gebeuren. "Zij zijn het afgelopen jaar drie keer overgenomen. Eerst door Applix, dat vervolgens door Cognos werd gekocht en dat nu zelf door IBM wordt overgenomen. TemTec is vooral geschikt om te werken met Essbase en MS Analysis Services, dus past slecht binnen het aanbod van IBM." In berichtgeving wordt alleen gerept over  business intelligence en niet over de corporate performance management applicaties van Cognos. Deze passen niet bij IBM, hetgeen vragen oproept. "Het is wel zo dat de drie overgenomen BI-leveranciers in ieder geval de SOA-laag nu keurig op papier op orde krijgen. Fusion, Netweaver en Websphere verrijken de BI-producten van respectievelijk Hyperion, Business Objects en Cognos. Dat is voor de klanten een kleine troost", zegt Bottema.

Bezuinigingen

Over het verloop van de integratie kan vooralsnog slechts gespeculeerd worden, hoewel het hoge bedrag dat IBM voor Cognos neertelt, in combinatie met het feit dat de BI-leverancier de laatste van de drie grote beursgenoteerde best-of-breed leveranciers was, maakt dat stevige bezuinigingen te verwachten zijn. Zeker als de omzet tegen gaat vallen, en IBM heeft geen ervaring op dit gebied.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2213994). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.