Managed hosting door True

'Doorbraak voor Linux in 2008'

 

2008 zou weleens het jaar van Linux op de desktop kunnen worden. Dat denkt Novell tenminste. Dit roept de leverancier van Suse Linux echter al een paar jaar.

Ronald de Jong, country manager Benelux van Novell, verwacht dat de eerste grote gemeenten of overheidsinstellingen volgend jaar overstappen op Linux. Novell denkt dat de komst van Windows Vista de reden is voor bedrijven om een alternatief besturingssysteem, zoals Suse Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) te overwegen. "Suse Linux draait op een oude pc", zegt De Jong. Bedrijven hoeven daarom geen nieuwe pc's aan te schaffen om over te stappen op een nieuw besturingssysteem.
Microsoft laat echter aan Computable weten geen signalen te hebben ontvangen dat mensen door Vista gaan nadenken over een alternatief besturingssysteem. De softwareleverancier erkent wel dat de discussie over een alternatief besturingssysteem vooral door zakelijke gebruikers wordt gevoerd. "De discussie over Linux en Windows wordt vooral gevoerd door it-mensen met een ‘technische' belangstelling/oriëntatie. In deze discussie participeren nog weinig consumenten", zegt Sabine Hess, manager van de Microsoft Windows Client Groep in Nederland. De Jong erkent dat Linux niet meteen een alternatief is voor privégebruik. "Privé zou ik het mensen niet aanraden Suse te gebruiken als ze geen techneut zijn. Maar zakelijk leveren we een complete desktop met alles erop en eraan. Alles zit erin."

Exact
De Jong erkent ook dat nog niet alle applicaties feilloos draaien op Linux. Een voorbeeld daarvan is de software van Exact. "We praten niet echt met Exact. Het is een beetje het kip-eiverhaal. Daarvoor moet je echt aantallen hebben. Alleen grote organisatie kunnen overstappen, want voor hen is het rendabel", zegt De Jong. De bedrijven die nu Suse Linux gebruiken zijn bedrijven die op de centen letten, zoals stichtingen als Greenpeace. Daar is De Jong echter niet tevreden mee. "In Nederland zijn er geen honderden stichtingen."
Volgens hem zijn er echter al een hoop signalen dat Linux als alternatief wordt gezien. "Dell en Lenovo die Linux op de desktop leveren is een begin. Wij noemen ons een ‘sluipende moordenaar', maar er is nog geen big boom. Het is gerommel aan de rand." Volgens hem is Microsoft niet altijd blij met de klanten die Novell naar zich toe trekt. Een voorbeeld is het KNMI. "Het is toch een naam", zegt De Jong

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2206167). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.