Managed hosting door True

MarketCap: 'Bedrijfsinformatie slecht benut'

 

Beschikbare informatie in bedrijven wordt niet goed benut en is versnipperd aanwezig. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar het gebruik en de bekendheid van Business Intelligence (BI) en Corporate Performance Management (CPM).

Veel bedrijven gebruiken losse tools om informatie te bekijken en te begrijpen in plaats van een geïntegreerd business intelligence-platform. Dit laatste is essentieel om business intelligence binnen een onderneming optimaal te benutten.

Het onderzoek is door MarketCap uitgevoerd onder meer dan 300 Nederlandse middelgrote en grote bedrijven en instellingen. MarketCap heeft het onderzoek uitgevoerd in nauwe samenwerking met SAS Institute, een vooraanstaande leverancier van Business Intelligence oplossingen.


Informatie slecht benut
De meeste bedrijven slaan gegevens wel op een centrale plek op of in een datawarehouse. Maar daarnaast gebruikt 47 procent van de respondenten verschillende plekken om data op te slaan, terwijl een geïntegreerd BI-platform inzicht en grip biedt op de organisatie. Een robuust intelligence-platform en voorspellende analysekracht zorgen ervoor dat organisaties operationele, tactische en strategische informatie real-time ter beschikking hebben. Dit maakt beslissingen op alle niveaus en voor verschillende rollen op het juiste moment mogelijk.

De wens om informatievoorzieningen te verbeteren, is er wel. Ongeveer 94 procent van de respondenten geeft aan integratie van informatiebeheer met collega´s belangrijk te vinden. Volgens de respondenten is integratie van belang omdat dit de kwaliteit van de informatie verbetert, maar ook omdat het kostenbesparend is.

Ruud Alaerds, Managing Partner van MarketCap, zegt hier over: "Bij veel bedrijven zie je dat men veel tijd en geld steekt in het verzamelen en opslaan van - vooral financiële - data en informatie. Echter voor het bekijken en begrijpen van deze data worden losse tools gebruikt in plaats van een geïntegreerd platform. Het is een typische goedkoop is duurkoop benadering. Door deze aanpak wordt de onderbouwing voor beslissingen die effect hebben op de toekomst geminimaliseerd. Zodoende worden vaak kansen gemist; marktkansen, kans op meer omzet en marge."

De ondervraagde bedrijven beseffen wat het belang is van informatie-inzicht. Drievierde van de respondenten geeft aan een Business Intelligence-platform als toekomstperspectief te zien. Volgens MarketCap is het van belang dat bedrijven de komende periode standaardiseren en consolideren.


De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn verder:
- Business Intelligence is als term bekend onder de respondenten. Corporate Performance Management is minder bekend. Wanneer de respondenten gevraagd wordt om trefwoorden te geven bij beide termen, is de diversiteit aan antwoorden zeer groot. Er is nog niet een eenduidig beeld van zowel Business Intelligence als Corporate Performance Management.
- Van de beschikbare informatie is volgens de meeste respondenten de voorspellende waarde ondermaats. Opvallend is wel dat dit niet het belangrijkste verbeterpunt is voor de meeste bedrijven. Kwaliteit van informatie is het eerst genoemde verbeterpunt.
- Zestig procent van de ondernemingen heeft behoefte aan een branchegerichte standaardoplossing.
- Tweederde van de ondernemingen geeft aan BI en CPM te gaan gebruiken voor strategisch management.
- De meeste ondernemingen blijken slechts algemene doelen te hebben. Slechts een kwart van de bedrijven heeft meetbare en verifieerbare doelen die direct voorkomen uit de strategie.
- De investeringsintenties in BI zijn het hoogst in de sector Manufacturing (deze sector omvat de branches Industrie, Bouw en een deel IT en Telecom bedrijven). De investeringsplannen zijn het laagst in de sector Zakelijke Dienstverlening.


Trends en bestedingen
De business intelligence-markt is aan het consolideren. Veel bestaande BI-leveranciers worden overgenomen en IT-leveranciers van oorspronkelijk andersoortige oplossingen zijn nu toegetreden tot de business intelligence-markt. De druk op kleinere gespecialiseerde BI-leveranciers wordt groter. Deze BI-spelers moeten een nieuwe rol zien te vinden of worden overgenomen door grotere leveranciers.

Een andere trend is dat met BI meer vooruit wordt gekeken. Tot nu toe werd BI ingezet om naar cijfers uit het verleden te kijken. De verwachting is dat BI een voorspellende waarde krijgt door data uit het verleden te analyseren, zodat er voorspellingen kunnen worden gedaan.

De BI-markt ontwikkelt zich sterk. De licentieopbrengsten stijgen aanzienlijk. Zo was de markt in 2004 nog met 3,2 procent gegroeid, in 2007 is de verwachting dat de licentieopbrengsten met 11 procent zullen toenemen .


Over de studie ´Business Intelligence en Corporate Performance Management´ (editie juni 2007):
MarketCap voert op continue basis onderzoek en analyse uit naar de toepassingen en ontwikkelingen op gebied van ICT. In juni 2007 heeft MarketCap voor het eerst het onderzoek Business Intelligence en Corporate Performance Management uitgevoerd. Het betreft een zeer uitgebreid en uniek onderzoek waarvoor interviews afgenomen zijn met 303 bedrijven en instellingen verdeeld over verschillende branches en werknemersklassen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2137287). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.