Managed hosting door True

Concurrenten Microsoft dienen klacht in over Vista

 

Microsofts concurrenten -- de IBM's, Suns en Oracles van deze wereld -- hebben zich verenigd in een lobbygroep, ECIS. Die groep heeft nu een nieuwe klacht ingediend bij de Europese Commissie over de belemmering van de concurrentie door de softwareproducten van Microsoft.

De klacht van ECIS tegen Microsoft bij de Europese Commissie volgt op een aantal vorige klachten en rechtszaken. Recent nog vond een aantal beveiligingssoftwarebedrijven dat Microsoft onvoldoende informatie beschikbaar stelde om hun producten met Windows Vista compatibel te maken. Microsoft heeft deze klagers uiteindelijk de gevraagde  informatie gegeven. Een grotere rechtszaak uit 2004 - die overigens nog altijd niet volledig is afgerond wegens het nog lopende beroep van Microsoft - betrof de concurrentiepositie van Windows en bijkomende programma's als Windows MediaPlayer. Daarvoor kreeg Microsoft onder meer een boete van bijna 500 miljoen euro.

Nu richt ECIS zich op de nieuwe standaarden die Microsoft hoopt te hanteren in Windows Vista. Ondermeer xaml, een standaard die de internettaal html  vervangt, zou alleen bruikbaar zijn op Windows-pc's en daarom de dominantie van Microsoft op het internet vergroten. Als documentformaat voor zijn kantoorsoftware verkiest Microsoft het eigen Open XML, specifiek voor Microsoft Office, boven het Open Document Format (ODF). Volgens de concurrentie is dat ‘Open XML'-formaat gewoon een manier van Microsoft om zijn eigen standaarden aan de gebruiker op te dringen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1849124). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.