Managed hosting door True

Webex zet in op hybride werken en interoperabiliteit

 

Webex Desk Mini

Cisco is hard bezig zijn samenwerkingstool Webex nog meer geschikt te maken voor het hybride werken. De fabrikant bereidt zich voor op een toekomst waarbij thuiswerk wordt gecombineerd met werken op kantoor.

De resultaten staan centraal tijdens de conferentie WebexOne die Cisco vandaag en morgen houdt. Ongeacht waar werknemers zitten, moet de hybride workspace overal dezelfde ervaring bieden. Volgens Jeetu Patel, general manager bij Cisco, mag niemand zich buitengesloten voelen.

Veel innovaties die Cisco deze week introduceert, moeten er voor zorgen dat online-deelnemers aan kantooroverleg, net zo sterk betrokken zijn als hun collega’s die fysiek in de vergaderruimte zitten. Ze moeten als het ware ondergedompeld worden in de virtuele wereld. De grenzen moeten volledig vervagen. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit voor video-conferencing. 

In de duurdere modellen zit veel artificial intelligence (ai) verwerkt. De apparatuur wordt optimaal afgestemd op de stem van de gebruiker. Als thuis op de achtergrond vrouw en dochter aan het babbelen zijn, hoor je dat niet. Hun stemmen worden geïsoleerd. Ook hoor je niet als je zoon in dezelfde ruimte zijn huiswerk zit te printen. De ai verbetert niet alleen de geluidskwaliteit maar zet spraak meteen om in tekst. 

Interoperabiliteit

Cisco introduceert de komende dagen een serie nieuwe hardware, waarbij ook de interoperabiliteit veel aandacht krijgt. Apparatuur moet behalve met Webex ook met bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Google Meet en Slack goed overweg kunnen. De leverancier is zich ervan bewust dat klanten soms meerdere apps voor videoconferenties gebruiken. Met één druk op de knop zijn bijvoorbeeld camera’s, headsets een geïntegreerde touchscreen/presentatiestations geschikt te maken voor andere videoconferencing-apps. Een nieuwe herstart is niet meer nodig. 

Patel: ‘Niet alleen de hardware wordt onderling uitwisselbaar, ook de software gaat steeds beter met elkaar samenwerken. Dat wekt in twee richtingen, vanaf Webex en naar Webex toe.’ Saas-oplossingen als Dropbox, Salesforce en ServiceNow integreren ‘normaal’ met Webex, aldus Patel. Ook Webex-oplossingen voor hybride vergaderingen, telefoongesprekken, chats, enquêtes en evenementen zijn in deze saas-applicaties in te bedden.

Hologram

Een hoogtepunt tijdens de conferentie is de voorvertoning van Webex Hologram. Deelnemers aan videovergaderingen worden in de toekomst nog meer betrokken als in 3d fotorealistische beelden met augmented reality (ar) zichtbaar worden. Ar brengt mensen niet alleen dichter bij elkaar, maar maakt het ook mogelijk samen naar andere objecten in 3d te kijken. 

Met een ar-headset op kan je tijdens een vergadering levensechte 3d-hologrammen zien. Hierdoor kunnen deelnemers samenwerken op een manier die voorheen alleen fysiek mogelijk was. Naar Patel's opvatting is er geen kloof meer tussen virtuele en fysieke samenwerking. F1-renstal McLaren past de hologram-techniek toe bij de ondersteuning van haar ontwerpers, monteurs en coureurs. Racebaas Zak Brown stelt dat het niet meer altijd nodig is een technicus naar het raceteam te laten afreizen. Ook procedures zijn hiermee gemakkelijker uit te leggen. 'We kunnen een onderdeel van een motor  onmiddellijk vanuit elke hoek laten zien. Ook zijn instructies over montage en gebruik te geven alsof we allemaal persoonlijk aanwezig zijn. Dit bespaart talloze uren aan reistijd.' 

Volgens Jeetu Patel zit Webex weer volop in race om het technologisch leiderschap bij de samenwerkingstool. Hij herinnerde eraan dat enige tijd geleden nog werd getwijfeld aan Cisco’s vermogen om alle ontwikkelingen bij te blijven. Vooral Zoom en Teams gaven gas. Maar die aanvankelijke scepsis is verdwenen, aldus Patel. Hij claimt dat Cisco nu weer de juiste kaarten in handen heeft. 

Heel snel is de vernieuwing doorgezet. ‘In de dertig jaar dat ik in de tech-industrie zit, heb ik nooit een team zo snel zaken voor elkaar zien krijgen als in de afgelopen anderhalf jaar.' Heel rap is de integratie gegaan van Slido, een platform voor q&a’s en enquêtes. Deelnemers kunnen hiermee meer uit vergaderingen en evenementen halen. Ook het afgelopen juli overgenomen Socio Labs wordt in hoog tempo geïntegreerd met de Webex Suite. Socio is een platform voor het organiseren van hybride evenementen, dat alle stappen van de registratie tot de eindevaluatie omvat. 

Al deze nieuwe functionaliteiten hebben tot doel om het hybride werkers zo prettig mogelijk te maken. Volgens Patel kent de wereld binnenkort drie miljard digitale werkers waarvan velen twee dagen per week thuis en drie dagen op kantoor werken. Al die mensen moeten volwaardig kunnen deelnemen aan de wereldeconomie. Samen met it, human resources en facilities management moeten we ervoor zorgen dat fysieke ruimtes optimaal worden benut en dat niemand zich tijdens het werk buitengesloten voelt, zo besluit Patel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7264490). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.