Managed hosting door True

Corona? Ict-sector zoekt nog steeds kantoor

 

Zelfs in de huidige coronacrisis waarbij de nadruk ligt op thuiswerken is de ict-sector, met daarbij als belangrijk onderdeel de fintech-sector, één van de de belangrijkste drijvers onder de Europese kantorenmarkt. De sector is dit jaar verantwoordelijk voor een vijfde (21 procent) van de totale kantooropname in verschillende Europese steden.

Dit blijkt onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Savils. Om dit percentage in perspectief te zetten: in 2018 en 2019 was de ict-sector slechts verantwoordelijk voor respectievelijk zeventien en zestien procent van de totale Europese kantooropname.

Amsterdam op tweede plaats

"Ook tijdens de corona-pandemie blijft de sector relatieve veerkracht vertonen, daardoor verwachten we hier nog meer transacties van substantiële omvang in de komende maanden"

Opvallend hierbij is dat Dublin nog steeds de stad is met de hoogste door ict-bedrijven bevolkte kantoren in Europa. Vorig jaar lag dit percentage nog op vijftig procent, en dit jaar is dit percentage zelfs gestegen naar zestig procent. Amsterdam komt na Dublin op de tweede plaats. Het opnamevolume van de ict-sector ligt in de metropoolregio Amsterdam momenteel op 48 procent. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen het nog 29 procent betrof. Oorzaak ligt volgens de onderzoekers in de successen die die in de hoofdstad gevestigde bedrijven Uber en Ayden begin van dit jaar boekten.  

Ellen Waals, vanuit Savills onder meer verantwoordelijk voor de recente verhuizing van HP binnen Amstelveen, geeft een toelichting op de cijfers. ‘De ict-branche in de steden Amsterdam, Berlijn, Dublin, Londen, Madrid, München en Praag laten in 2020 allen een groei zien in aandeel van kantooropname. Ook tijdens de corona-pandemie blijft de sector relatieve veerkracht vertonen, daardoor verwachten we hier nog meer transacties van substantiële omvang in de komende maanden.’

Onderzoeker Jordy Kleemans meent dat de groei met name komt door de anderhalvemeterregels en de groei van de sector. ‘Hoewel de Europese kantooropname in de eerste helft van 2020 32 procent daalt, vertelt dit percentage slechts een deel van het verhaal. Bepaalde sectoren, zoals de ict-sector en de zakelijke dienstverlening, doen het nog steeds goed en zullen de vraag naar kantoren blijven stimuleren.’

Percentage ict-bedrijven in kantoorpanden

1. Dublin 66 procent
2. Amsterdam 48 procent
3. Berlijn 26 procent
4. Madrid 25 procent
5. Praag 24 procent
6. Lissabon 20 procent
7. Londen 20 procent
8. Munchen 19 procent
9. Warschau 10 procent
10. Parijs 9 procent

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7066750). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.