Managed hosting door True

Hof wijst claims SmartDocuments tegen Xential af

Conflict tussen twee documentautomatiseerders na tien jaar beslecht

 

rechter rechtszaak rechtbank

Het langslepende juridische conflict tussen documentautomatiseerders SmartDocuments en Xential is na ruim tien jaar beslecht. Het Hof vindt dat SmartDocuments onvoldoende kan bewijzen dat het bedrijf uit Deventer de dupe is geworden van onrechtmatige concurrentie. Zijn vorderingen worden daarom alsnog afgewezen.

Eerder had de Zwolse rechter bepaald dat Xential, dat is opgericht door ex-werknemers van SmartDocuments, het spel niet eerlijk had gespeeld. De rivaal van SmartDocuments zou in de begintijd kennis en gegevens hebben gebruikt die bij de ex-werkgever vertrouwelijk waren verkregen. Maar het Hof in Arnhem/Leeuwarden acht die aantijgingen te weinig onderbouwd. Door het vonnis van de rechtbank in Zwolle is een streep gehaald. 

SmartDocuments kan niet bewijzen dat Xential is gebouwd op de fundamenten van zijn webclient. Ook moest het bedrijf toegeven dat haar stelling is gebaseerd op vermoedens. Marco Drost, directeur van SmartDocuments, vindt het opvallend dat de werknemers, die in 2009 voor zichzelf waren begonnen, binnen een half jaar een volwaardig product op de markt wisten te brengen.

Volgens hem moet Xential wel gebruik hebben gemaakt van zijn webclient; normaliter zou dat wel een jaar of anderhalf jaar duren. Het Hof kan echter weinig met zo’n redenering. Evenmin is de rechter in hoger beroep onder de indruk van de aantijging dat de ex-werknemers, toen ze nog bij SmartDocuments in dienst waren, veel software verzonden naar privé-accounts. Dat wil volgens het Hof nog niet zeggen dat software werd onttrokken en SmartDocuments daardoor een achterstand in de ontwikkeling van zijn product opliep.

Het Hof neemt het de ex-werknemers ook niet kwalijk dat ze tijdens hun dienstverband al bezig waren een eigen bedrijf op te richten dat rechtstreeks de concurrentie met hun voormalige werkgever aanging. SmartDocuments en Xential bedienden daarna beiden de overheids- en mkb-markt. Het Hof ziet onvoldoende bewijs voor de stelling dat hiermee de knowhow, software en zakelijke relaties die hun werkgever had opgebouwd, zijn afgebroken. Ook van onrechtmatig handelen is geen sprake. Door de voorbereiding als zodanig werd het bedrijfsbelang van SmartDocuments niet geschaad, aldus het vonnis.

Eveneens onbewezen acht het Hof dat de Xential-directie actief heeft geworven onder het personeel van zijn oude werkgever. Dat de voorzieningenrechter in 2009 een verbod heeft uitgesproken, betekent nog niet dat de werving daarmee vaststaat. Het stelselmatig afhandig maken van klanten en prospects van SmartDocuments kan evenmin worden bewezen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6959721). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.