Managed hosting door True

Meta krijgt 3 maanden om ‘AVG-proof’ te worden

Ierse toezichthouder legt megaboetes op voor schenden privacy-regels

 

De Ierse privacytoezichthouder DPC legt Meta twee boetes op van in totaal 390 miljoen euro voor het schenden van privacyregels. Het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram voldoet volgens de Ierse privacywaakhond niet aan de AVG. Meta krijgt drie maanden om haar dataverwerking aan te passen op die Europese privacyregels, maar heeft al beroep aangetekend.

Meta, dat in Europa een vestiging in Ierland heeft, krijgt een boete van 210 miljoen euro voor inbreuken op de AVG met betrekking tot Facebook-activiteiten en een boete van 180 miljoen euro voor privacyschendingen rondom Instagram. Die activiteiten moeten binnen drie maanden aan de AVG voldoen.

De zaak is in 2018 gestart toen een melder uit Oostenrijk en een melder uit België zich beklaagden over de nieuwe algemene voorwaarden van de sociale mediadiensten. Ze werden verplicht om die te accepteren anders konden ze geen gebruik blijven maken van de diensten van Meta.

Hoger beroep

Volgens de melders zijn de voorwaarden van Meta in strijd met de AVG omdat ze eisen dat een bedrijf toestemming vraagt aan een gebruiker voordat het bedrijf zijn of haar data mag gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties.

Volgens Meta is het gebruik van persoonlijke data noodzakelijk voor het leveren van haar diensten en hoeft het daarom geen toestemming te vragen. 

Meta gaat tegen de uitspraak in beroep. Het is de vijfde keer dat Meta een boete krijgt van de Ierse privacytoezichthouder. Meta heeft een vestiging in Ierland vanwege het gunstige belastingklimaat voor techbedrijven en valt daardoor onder Europese privacyregels

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7455583). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Transformation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.