Managed hosting door True

Digitalisering en verduurzaming moeten één zijn

 

EZK-minister Micky Adriaansens (derde van links) omringd door leden van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCCD).

De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) roept de overheid op tot een integrale aanpak van duurzame digitalisering. Zo’n landelijke aanpak moet van Nederland een internationaal koploper op dit gebied maken. Met een integrale benadering is een versnipperd overheidsbeleid op het raakvlak van digitalisering en verduurzaming te voorkomen, aldus de coalitie.

De coalitie biedt minister Micky Adriaansens (EZK) vandaag een manifest aan dat het beleid in de goede richting moet stuwen. Ruim zeventig partijen in de digitale sector hebben het initiatief genomen om digitalisering en verduurzaming hand in hand te laten gaan. Doel is de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur te versnellen en de ecologische footprint van ons digitale systeem te minimaliseren.

NCDD identificeert zes knelpunten en beveelt oplossingen aan. Zo is er sprake van incoherent overheidsbeleid, een gebrek aan cijfers om integraal op te sturen, gebrekkige wetgeving, en een versnipperde kennisontwikkeling en innovatie. Ook ontbreekt het aan een eerlijk Europees speelveld.

Het voorstel is om een coördinerend ministerie op te richten. Verder is het zaak meer op data te sturen. Dan worden inzichten verkregen om de juiste afwegingen te maken op het raakvlak van digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast is aanpassing nodig van wet- en regelgeving. Een kennisoffensief moet zorgen voor tools, kennis en mensen. De toegang tot innovatie dient laagdrempeliger te worden, met een focus op integratie van het energiesysteem en digitale systeem. Speciale aandacht is vereist voor software, hardware en dataverwerking. Ook zal Nederland nog zichtbaarder moeten worden in het Europese gesprek over duurzame digitalisering.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7423254). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.