Managed hosting door True

Kleine mkb'er investeert dit jaar minder in ict

 

Daling

Bedrijven met minder dan honderd medewerkers steken in 2022 minder geld in ict, vergeleken met de afgelopen twee jaar. De investeringen blijven over de gehele linie achter. Er gaat vooral minder geld naar ict-oplossingen die de voortzetting bij calamiteiten waarborgen, naar innovatie en naar cybersecurity. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

De onderzoekers peilden zo'n vijfhonderd ict-professionals en -beslissers in kleine en middelgrote bedrijven over de investeringsbereidheid en ontwikkelingen die zij waarnemen qua personele ontwikkeling, cybersecurity, privacy, innovatie en bedrijfscontinuïteit.

Investeringsbereidheid

BTG Motivaction ICT Development Index 2022

Bron: ICT Development Index 2022 (BTG).

Het onderzoek toont dat de index voor investeringsbereidheid dit jaar 2,7 procent daalt ten opzichte van 2020, het eerste coronajaar. Deze daling vindt vooral plaats in het mkb en minder bij de wat grotere ondernemingen. Bij bedrijven met minder dan honderd medewerkers blijft de index steken op 96 (in 2020: 100), terwijl de index onder mkb'ers met meer dan honderd medewerkers 99,6 is. Dat kleine ondernemers achterblijven bij de digitale transformatie, is volgens BTG zorgelijk.

Het verschil tussen grote en kleine mkb-ondernemingen is voor sommige ict-thema's opvallend. Grote bedrijven investeren met name op de gebieden personeel en innovatie iets meer dan in 2020, terwijl kleinere bedrijven juist beduidend minder activiteiten ontwikkelen op deze gebieden.

Inspanningen

'In de afgelopen twee coronajaren hebben veel organisaties hun inspanningen op het gebied van ict moeten opschroeven. Maar daaraan is in 2020 een eind gekomen, met name voor de kleinere organisaties', schrijft de BTG. De vereniging weet niet of dit komt, doordat er minder geld beschikbaar is of doordat kleine bedrijven minder noodzaak zien om hun activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld privacy en cybersecurity op peil te houden.

'In een tijd waarin overheden de nadruk leggen op actief beleid voor digitale veiligheid is het gevaarlijk dat de onderkant van het mkb hierin niet meegaat.' Volgens de branchevereniging loopt het mkb het risico kwetsbaar te worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7385681). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.