Managed hosting door True

NSA kiest AWS zelfs na verplichte heroverweging

 

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kiest definitief de cloudomgeving van AWS voor de opslag en hybride verwerking van data. De opdracht van tien miljard dollar werd al eerder gegund aan deze cloudleverancier, maar na bezwaren van Microsoft moest de geheime dienst het selectieproces opnieuw doen. Nu wordt de klus alsnog toevertrouwd aan AWS.

Het contract dat de National Security Agency (NSA) nu met Amazon sluit, heeft de codenaam Wild and Stormy. Hoewel niet precies bekend is wat de opdracht inhoudt, gaat men ervanuit dat de cloud wordt ingezet voor de modernisering van de belangrijkste omgeving voor opslag en hybride verwerking van vertrouwelijke gegevens.

Tot dusver bewaarde de inlichtingendienst dergelijke gegevens in een datalake, dat toegankelijk is voor analyse door geheim agenten en andere overheidsdiensten. De hoeveelheid beschikbare data is de afgelopen jaren zodanig toegenomen, dat er behoefte is aan een schaalbaardere cloudoplossing.

Verkeerde afwegingen

De geheime dienst schreef in november 2020 een aanbesteding uit voor het gebruik van de cloud. Deze werd in juli 2021 gegund aan AWS. Microsoft, de teleurgestelde runner-up, diende een klacht in bij de U.S. Government Accountability Office (GAO), de organisatie die namens het congres onderzoek verricht naar bijvoorbeeld federale bestedingen en beleidsplannen.

De gunning zou zijn gebaseerd op verkeerde afwegingen, vond ook de rekenkamer. En dus moest het selectieproces opnieuw - een kans voor Microsoft om het miljardencontract alsnog binnen te slepen. Maar ook met de betere afwegingen, komt AWS nu als beste uit de bus. Microsoft had voordien al gezegd om niet een tweede keer beroep aan te tekenen.

Jedi

AWS en Microsoft liggen vaker in de clinch bij grote Amerikaanse overheidsopdrachten. In 2019 gunde het Pentagon Microsoft een grote opdracht voor de levering van cloudinfrastructuur voor de ondersteuning van de bedrijfsvoering, missies en operaties van de landmacht, luchtmacht en marine. Deze aanbesteding kreeg de codenaam Joint Enterprise Defense Infrastructure (Jedi) en had eveneens een waarde van tien miljard dollar.

De grootste verliezers, AWS en Oracle, tekenden bezwaar aan en zorgden ervoor dat het Jedi-contract met Microsoft in juli 2021 officieel werd verscheurd. Google had al eerder aangegeven niet in te schrijven op de aanbesteding. Er loopt nog een aanbesteding voor een multi-cloud-oplossing voor het Amerikaanse leger.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7347964). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.