Managed hosting door True

Intel onder vuur om passieve strategie

Hedgefonds vindt dat de chipfabrikant chips moet ontwerpen, niet fabriceren

 

Het hedgefonds Third Point zet Intel onder zware druk om van koers te veranderen. De geplaagde chipfabrikant die op vele terreinen marktaandeel verliest, wordt gemaand strategische alternatieven te onderzoeken. De activistische aandeelhouder vraagt zich af of het verstandig is dat Intel zijn chips zowel ontwerpt als vervaardigt.

Intel kan de fabricage van chips beter aan anderen overlaten, schrijft Third Point-baas Daniel Loeb in ‘een brief op poten’ naar Intel-topman Omar Ishrak. Het hedgefonds uit New York vindt dat de eens zo dominante chipfabrikant snel spijkers met koppen moet slaan.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een grote activistische aandeelhouder een beursfonds tot ingrepen dwingt. Third Point bezit voor ongeveer een miljard dollar aan Intel-aandelen.

Ongenoegen over status quo

Loeb wijst Ishrak ook op de uittocht van talentvolle chipontwerpers. Volgens hem is dit vertrek te wijten aan ongenoegen over de huidige status quo. Binnen Intel zien velen wel in dat het anders moet. De frustratie over het gebrek aan actie hoopt zich op.

Third Point waarschuwt Intel ook dat langer talmen kan leiden tot een verval van Amerika. Het zou verkeerd zijn als de Verenigde Staten voor de aanvoer van chips straks afhankelijk wordt van een wat Loeb noemt geopolitiek onstabiel Oost-Azië.

Verlies van marktaandeel

Loeb somt in zijn brief ook op waar Intel steken laat vallen. Bij de chips voor pc's en datacenters verliest men marktaandeel aan AMD. Nvidia domineert de markt voor chips die voor artificial intelligence (ai) worden ingezet. In deze groeimarkt is Intel bijna afwezig, zo luidt het verwijt.

Bij de fabricage van chips is Intel voorbijgestreefd door Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) en Samsung, aldus Loeb. Belangrijke klanten als Apple, Amazon en Microsoft ontwikkelen hun eigen chips. Ze passeren Intel en laten hun ontwerpen in Oost-Azië vervaardigen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7115484). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures Digital Transformation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.