Managed hosting door True

Corona-opsporingsapps schieten tekort

Appathon massaal gevolgd op internet

 

Het wordt vrijwel onmogelijk om snel een corona-app uit te rollen die op brede steun van ontwikkelaars, veiligheids- en privacyexperts en de GGD kan rekenen. Geen van de zeven apps die tijdens de appathon dit weekeinde tegen het licht zijn gehouden, doorstaan de toets van de kritiek.

De hoop van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om nog voor het eind van deze maand een officiële app voor contactopsporing te kunnen presenteren, werd dit weekeinde de bodem ingeslagen. Het departement erkende dit weekeinde ruiterlijk dat zich nog geen geschikte kandidaat heeft aangediend. Alle zeven apps, waaronder die van Capgemini en Accenture, kennen meerdere gebreken. Weinig ontwerpen geven voldoende waarborgen voor de privacy. Ook de veiligheid is bij nagenoeg alle apps een zwak punt. 

Kritiek

Vanuit de ontwikkelaarswereld regent het dan ook kritiek. Het ministerie had vooraf gezegd uitsluitend bestaande, uitontwikkelde oplossingen in ogenschouw te willen nemen. Maar daarvan bleek dit weekeinde geen sprake. ‘Geen enkele app is af. Er valt dus eigenlijks niks zinnigs over te zeggen,’ concludeerde Arian van Putten, ontwikkelaar bij Wire, gisteren direct na afloop van de hackathon. 

Zijn code review is kritisch over alle zeven voorstellen. Bij vrijwel alle applicaties waarvan de broncode is ingeleverd, ontbreekt de (ontwerp)documentatie of is deze ontoereikend. Bovendien is er een gebrek aan tests. Ook is weinig aandacht besteed aan de beperkingen van Bluetooth. Volgens Van Putten is het daarom lastig na te gaan of de apps ook werkelijk doen wat ze beloven.

Geen winnaar

Door het gebrek aan informatie kan geen enkele expert thans dan ook een keuze maken. Erik Gerritsen, secretaris generaal bij VWS, beaamt dat ook. De appathon levert geen winnaar op. Evenmin valt te zeggen welke app bij zijn ministerie de grootste kans maakt en uiteindelijk gaat winnen. Het staat zelfs nog niet vast dat er überhaupt een app komt. Ook appbouwers zoals PrivateTracer en De Open Source Covid-19 Testing Support-app (app-c19), die niet aan de appathon hebben deelgenomen, maken nog kans.  

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt maandag bekend of de apps aan de privacywetgeving voldoen. Ook hecht het kabinet zwaar aan het oordeel van de Gezondheidsraad. De ministeriële commissie Crisisbestrijding wil meteen daarna advies uitbrengen aan de Tweede Kamer. Woensdag wordt daarover een parlementaire hoorzitting gehouden gevolgd door een Kamerdebat.

Voldoen aan voorwaarden

Overigens scoorde de live stream van de appathon meer dan 90.000 views. Zo'n 1.300 kijkers stelden in totaal 2.000 vragen. Om 16.00 uur zondag waren al 3.500 tweets geteld waarvan het overgrote merendeel zeer kritisch was. De oproep van de overheid om mee te denken bleek niet aan dovemansoren gericht. Volgens Ron Roozendaal, chief information officer bij VWS, hebben zich veel it’ers aangesloten bij de teams die apps ontwikkelen.

Ook grote organisaties willen gratis mankracht en technologie beschikbaar stellen. Onder meer KLM, Thalys en het ministerie van Defensie kunnen concrete bijdragen leveren. Roozendaal zei dat het debat gunstige effecten heeft. De overheid heeft er veel van geleerd en nieuwe inzichten gekregen. Vier EU-lidstaten zijn eerder al live met een app gegaan. Nederland heeft ervoor gekozen eerst experts en publiek hierover te horen. De cio benadrukt dat de officiële corona-app pas wordt vrijgegeven als aan privacy- en security-voorwaarden is voldaan. 

Grote tijdsdruk

Topambtenaar Erik Gerritsen concludeert dat de appathon ondanks de grote tijddruk veel moois heeft opgeleverd. In de loop van het weekeinde werden de nodige verbeteringen in de apps aangebracht. Zo sleutelde Accenture aan de privacy door geen telefoongegevens meer op te slaan. Capgemini bracht van zijn app een extra variant uit zonder contactmomenten met de GGD.

Deus, een fork van het Europese open source initiatief DP-3T, verbeterde de toegankelijkheid van de app. Covid19 dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, had de handen vol aan het oplossen van een datalek. Ook de toegankelijkheid werd vergroot. Sia Partners verbeterde de veiligheid en privacy. Men ontwikkelde een variant waarbij het niet meer nodig is een telefoonnummer in te voeren. De twee andere deelnemers, ITO (open source) en het DDT Consortium (Dtact) kwamen eveneens met verbeteringen.

Uit een peiling van Publiekebeproeving.nl bleek dat de meeste deelnemers de apps van Capgemini en Accenture willen gebruiken. In hoeverre hier hun beider groter achterban van doorslaggevende invloed is geweest, is niet aangegeveb. Overigens scoorde ook het universiteitsproject Deus goed in deze peiling.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6916093). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.