Managed hosting door True

Philips leidt big data-onderzoek in de zorg

18 miljoen euro EU-subsidie voor verbetering zorg

 

Philips leidt een groot Europees onderzoek naar innovatie in de zorg door de inzet van analyses van grote databestanden (big data). Het gaat om een pan-Europees project waarvoor ruim achttien miljoen euro EU-subsidie beschikbaar is. Philips is de leider van het onderzoeksconsortium waarin vanuit Nederland onder meer TU Eindhoven, het Erasmus Medisch Centrum en zorgverzekeraar Achmea deelnemen.

Het onderzoek naar het gebruik van big data en machine learning in de gezondheidszorg wordt gedaan door 35 partners uit twaalf landen Gegevens van meer dan elf miljoen patiënten worden betrokken bij het onderzoek.

Philips licht in een persbericht toe dat het drie jaar durende BigMedilytics-programma (Big Data for Medical Analytics) het grootste door de EU gefinancierde initiatief is om de Europese zorgsector te transformeren met behulp van big data. Philips: 'We streven ernaar om de zorgresultaten voor patiënten en de productiviteit binnen de zorgsector te verbeteren door kunstmatige intelligentie toe te passen op complexe gegevensverzamelingen binnen de gehele datawaardeketen. Het gaat om gegevens van patiënten, zorgverleners, verzekeraars en leveranciers van medische technologie.'

De deelnemers testen allerlei big-data-oplossingen die betere zorgresultaten voor patiënten moeten realiseren tegen lagere kosten. Het programma is onderverdeeld in drie domeinen: populatiegerichte zorg en behandeling van chronische ziekten, oncologie, en industrialisatie van de gezondheidszorg. Een overzicht van alle partners is hier vinden.

Diabetes en hart- en vaatziekten

Het onderzoeksprogramma richt zich primair op ziektegroepen die veel voorkomen. Dat zijn: diabetes, hart- en vaatziekten en chronische ademhalingsaandoeningen, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 77 procent van de ziektelast in Europa.

Henk van Houten, chief technology officer en hoofd van Philips Research: 'Er wordt tegenwoordig enorm veel gezondheidsinformatie vastgelegd, van patiënten die gegevens over hun eigen gezondheid registreren met behulp van draagbare apparatuur, tot monitoring binnen het gehele ziekenhuis en van de spoedeisende hulp tot de algemene afdeling.'

Lagere kosten

Van Houten: 'Door kunstmatige intelligentie toe te passen op die gegevens, in combinatie met klinische expertise, zijn we in staat om waardevolle inzichten en werkstroomverbeteringen te ontwikkelen die de patiëntenzorg kunnen verbeteren. Tegelijkertijd willen we de kostenlast voor zorgstelsels kunnen verminderen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6330416). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.