Managed hosting door True

Ict nu pas een zelfstandige, volwaardige topsector

 

Goedkeuring

Twaalf jaar na de invoering van het topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid is de ict-sector een separate topsector geworden. Dit gebeurt met de oprichting van een eigen Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI), waarin bedrijven, onderzoekers en overheid samenwerken om de financiële middelen zo goed mogelijk inzetten.

In 2011 ontvouwde de rijksoverheid het topsectorenbeleid, waarin van acht sectoren werd vastgelegd dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken wereldwijd. De sectoren, waaronder agri & food, logistiek, tuinbouw en water, kregen elk hun eigen TKI, een stichting die de subsidies verdeelt.

Ict was tot dusver geen aparte topsector, vanuit het idee dat ict overal relevant is. Het was onderdeel van de topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM) en voor de ontplooiing van activiteiten werd een beroep gedaan op Stichting ECP, Platform voor de Informatiesamenleving. De Dutch Blockchain Coalition, Dcypher en de Nederlandse AI Coalities zijn voorbeelden van initiatieven die op deze manier ontstonden.

Maar nu worden de ict-activeiteiten dus ondergebracht in een separate Topsector ICT, compleet met een eigen TKI. 'Naast de kennis- en innovatieagenda voor Digitalisering die 2 november van kracht werd, is de topsector nu voldoende toegerust om de digitale transitie te ondersteunen', meldt de organisatie.

De voorbereidingen en start van het TKI ICT vonden plaats met de steun van onder meer Commit, de community rond het voormalige ict-onderzoeks- en innovatieprogramma (2011-2017). Commit-voorzitter Arnold Smeulders is verheugd over de vorming ervan: 'Ict, waaronder digitale data en ai, vormt de motor voor innovatie van bijna alles: diensten en producten, industrie en maatschappij, voor het goede maar ook het kwade. Het is zo belangrijk, dat het niet lang zal duren voor we concluderen: hoe konden we ooit zonder?'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7577095). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.